Sari direct la conținut

Șeful OMV vine la București, cu o listă de solicitări pentru Guvern

HotNews.ro
Intalnirea dintre Ciolacu si sefii OMV, in 2023 Foto: Guvern
Intalnirea dintre Ciolacu si sefii OMV, in 2023, Foto: Guvern

Pe agenda de marți a premierului Marcel Ciolacu se află o întâlnire cu Alfred Stern, director general executiv al companiei austriece OMV, cu Cristina Verchere, CEO OMV Petrom, și Alexandru Maximescu, vicepreședinte OMV Petrom. Pe lista de solicitări a OMV pentru Guvern se află creșterea prețului la energie, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Această întâlnire are loc la exact un an după cea din septembrie 2023, când șeful OMV a venit la București pentru a discuta despre modificarea Legii Offshore astfel încât să gazele din Marea Neagră să poată fi mai ușor exportate către vest.

Șeful OMV vrea creșterea prețului la energia electrică

Una dintre solicitările cu care vine șeful OMV la București este creșterea prețului la energia electrică, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Aceasta în condițiile în care OMV Petrom deține centrala de la Brazi care produce energie electrică pe bază de carbune.

Mai exact, reprezentanții OMV vor creșterea plafonului la energia electrică. Potrivit legislației în vigoare, acesta este plafonat la nivelul de 400 lei/ MWh pentru producătorii de energie electrică. Ce este peste aceste niveluri se supraimpozitează cu 100%.

Reprezentanții companiei austriece vor să mai discute și despre modificări legate de regulile de guvernanță de la OMV Petrom, unde OMV este acționar majoritar, cu 51,1%, iar statul român este acționar minoritar, cu o participație de 20,6%.

Potrivit surselor guvernamentale, modificările vizează creșterea drepturilor OMV în calitate de acționar majoritar și reducerea celor deținute de acționarii minoritari. Una dintre solicitări este ca acționarii minoritari să nu mai poată convoca Adunarea Generală a Acționarilor.

O altă temă de discuție este exploatarea gazelor din Marea Neagră. La întâlnirea precedentă, din septembrie 2023, a fost discutată posibilitatea modificării Legii Offshore, cu scopul ca exportul gazelor din Marea Neagră către vest să poată fi făcut fără limite. În prezent, Legea Offshore favorizează consumul intern al gazelor din Marea Neagră. Guvernul nu a fost de acord cu această modificare a Legii Offshore.

“Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a declarat atunci premierul Ciolacu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

INTERVIURILE HotNews.ro