Sari direct la conținut

Marea Britanie încalcă acordul Brexit privind drepturile cetățenilor UE, potrivit unui tribunal din Londra

HotNews.ro
Muncitori sezonieri romani la cules de struguri in Marea Britanie, Foto: Peter Titmuss / Alamy / Profimedia Images
Muncitori sezonieri romani la cules de struguri in Marea Britanie, Foto: Peter Titmuss / Alamy / Profimedia Images

Guvernul britanic încalcă acordul de retragere cu Uniunea Europeană prin faptul că le cere cetățenilor UE să solicite din nou dreptul de a locui și de a lucra în Regatul Unit, a declarat marți, în fața unui tribunal din Londra, un organism independent înființat pentru a supraveghea drepturile cetățenilor, potrivit Reuters.

Autoritatea independentă de monitorizare (IMA) susține că programul de stabilire post-Brexit al Ministerului de Interne impune în mod ilegal ca până la 2,6 milioane de cetățeni UE să depună o a doua cerere după ce au fost autorizați să rămână în Regatul Unit, în caz contrar pierzându-și dreptul de ședere.

Cetățenii UE și membrii de familie ai acestora care nu au stabilit un drept de ședere permanentă înainte de sfârșitul anului 2020 pot primi o autorizație limitată de intrare și de ședere în Regatul Unit timp de cinci ani, cunoscută sub numele de „statut de pre-stabilire”.

Robert Palmer, care reprezintă IMA, a declarat la Înalta Curte din Londra că cei care nu depun o altă cerere în termen de cinci ani de la acordarea statutului de pre-stabilire „își vor pierde automat dreptul de ședere în Regatul Unit, ceea ce îi va face să devină pasibili de detenție și expulzare”.

El a declarat că acest aspect este „în mod direct incompatibil cu acordul de retragere”.

Palmer a mai spus că Comisia Europeană, care a intervenit în acest caz, susține interpretarea IMA cu privire la drepturile cetățenilor UE în cadrul acordului de retragere.

David Blundell, care reprezintă Ministerul de Interne, a susținut în documentele din instanță că sistemul de decontare oferă cetățenilor UE „o protecție semnificativ mai generoasă” decât cea prevăzută în acordul de retragere.

De asemenea, el a afirmat că guvernul britanic a „adoptat în mod consecvent o poziție conform căreia ar fi necesară o cerere de reînnoire a statutului de pre-stabilire” în cadrul negocierilor cu Comisia Europeană (CE).

Nicholas Khan, care reprezintă CE, i-a spus judecătorului Peter Lane că Comisia a intervenit în acest caz din cauza „importanței chestiunii pentru buna funcționare a acordului de retragere”.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro