Marea Britanie relaxează condițiile de viză pentru muncitorii în construcții din străinătate / Care sunt profesiile căutate de britanici
- Redactia Hotnews
Marea Britanie a adăugat o serie de joburi în domeniul construcțiilor la lista sa de „ocupații” care se confruntă cu deficit de forță de muncă permițând industriei construcțiilor să aducă mai ușor personal din străinătate pentru a ajuta angajatorii care au probleme în a acoperi anumite poziții, relatează Reuters.
Zidarii, dulgherii, tâmplarii, tencuitorii, persoanele specializate în montarea țiglei vor beneficia de vize mai ieftine si de criterii de angajare mai relaxate în urma schimbărilor.
Marea Britanie suferă de o lipsă acută de forță de muncă în unele sectoare, ceea ce înseamnă că angajatorii sunt dornici să recruteze muncitori din străinătate.
Însă acest lucru provoacă o bătaie de cap la nivel politic pentru Partidul Conservator al prim-ministrului Rishi Sunak, care a promis că va reduce migrația netă.
Ministerul de Interne a declarat luni că adăugarea noilor roluri va „ajuta furnizarea infrastructurii naționale cheie și va stimula creșterea pentru industriile conexe”.
Comitetul consultativ independent pentru migrație a recomandat în martie ca locurile de muncă din construcții să fie adăugate la lista de ocupații deficitare. Lista include deja lucrători în îngrijire, ingineri civili și tehnicieni de laborator, plus joburi din domeniul sănătății.
Imigrație netă record anul trecut
Migrația netă în Marea Britanie a atins un record de 606.000 anul trecut, au arătat datele publicate în mai, ceea ce a atras noi promisiuni de la Sunak de a reduce migrația.
„O serie de evenimente mondiale fără precedent (…) şi ridicarea restricţiilor după pandemia de coronavirus au antrenat niveluri record ale imigraţiei internaţionale în Marea Britanie”, potrivit unui comunicat al Oficiul naţional de statistică (ONS).
„Principalii factori ai acestei creşteri sunt persoane venite în Regatul Unit din ţări nemembre ale UE pentru a lucra, studia sau din motive umanitare, inclusiv din Ucraina şi Hong Kong”, se precizează în comunicat.
Conform acestor statistici, în 2022 au fost înregistrate 1,2 milioane de sosiri în Marea Britanie şi 557.000 de persoane au părăsit ţara.
Brexitul a exacerbat deficitul forței de muncă din Marea Britanie
Criticii Brexit-ului spun că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a exacerbat deficitul de forță de muncă, deoarece cetățenii UE nu mai pot călători fără vize pentru a lucra în Marea Britanie așa cum puteau înainte.
Cei care lucrează într-o ocupație deficitară pot fi plătiți cu 80% din tariful obișnuit al locului de muncă și se pot califica în continuare pentru o viză, se arată în comunicatul guvernului.
Solicitanții au nevoie de o ofertă de muncă de la un angajator și trebuie să îndeplinească cerința de limba engleză.
George Eustice, unul dintre principalii susținători ai Brexit și fost ministru în guvernul lui Boris Johnson, face eforturi pentru o schimbare în politica de migrație a Marii Britanii. „Propun să începem negocieri bilaterale cu statele membre UE, mizând mai întâi pe țări precum Bulgaria, România și statele baltice”, a anunțat în iulie politicianul. „Scopul este de a crea o schemă reciprocă de vize pentru mobilitatea tinerilor”, a spus el pentru Sunday Observer.
Inflația din Marea Britanie a fost ultima dată la 8,7%. Experții consideră că unul dintre motivele pentru aceasta este deficitul de forță de muncă. Mai puțini muncitori înseamnă mai puțină producție și mai puțină ofertă de mărfuri. Iar atunci când se menține nivelul cererii în acest context, prețurile urcă. Potrivit lui Eustice, însă, dificultățile economice nu se datorează Brexitului în sine, ci noii politici de migrație a Marii Britanii.
Peste 50% din britanici cred că ţara lor a greşit când a ales să părăsească Uniunea Europeană, la şapte ani de la referendumul pentru Brexit, potrivit unui nou sondaj realizat pe un eşantion de 1.525 de adulţi la începutul lunii iunie. 34% din persoanele intervievate continuă să creadă că Brexit-ul a fost decizia corectă.