Sari direct la conținut

Mariana Budanova, soția șefului informațiilor militare din Ucraina, a fost otrăvită cu metale grele – presă

HotNews.ro
Mariana Budanova, Foto: Captura YouTube
Mariana Budanova, Foto: Captura YouTube

Mariana Budanova, soția șefului Serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), Kyrylo Budanov, a fost otrăvită, au declarat surse din cadrul serviciului secret pentru publicațiile ucrainene Babel și Kyiv Independent.

  • UPDATE 15:38 Informația a fost confirmată și oficial. „Da, pot confirma informația, din păcate, este adevărată”, a declarat pentru Reuters Andriy Yusov, un reprezentant al agenției de informații militare GUR.
  • UPDATE 13:42 Ukrainska Pravda scrie, citând tot surse, că soția lui Budanov a fost „cel mai probabil otrăvită prin intermediul mâncării” și că alți colaboratori ai serviciului militar de informații primesc tratament. „Deoarece soția lui Budanov este mică și subponderală, s-a manifestat mai repede”, iar ceilalți „sunt mai solizi, nu au au observat nimic la ei înșiși, dar acum sunt și ei în tratament”, au spus sursele Ukrainska Pravda.

Babel a scris marți dimineață, citând surse din cadrul serviciilor de informații militare, că Budanova a fost spitalizată din cauza otrăvirii cu metale grele. O altă sursă a confirmat pentru Kyiv Independent că aceasta a fost otrăvită.

Se pare că a fost spitalizată după o deteriorare prelungită a stării sale de sănătate.

„Cursul de tratament este acum în curs de finalizare, iar apoi va avea loc un control din partea medicilor”, a declarat sursa publicației ucrainene Babel.

„Aceste substanțe nu sunt folosite în niciun fel în viața de zi cu zi și în activitățile militare. Prezența lor poate indica o încercare intenționată de otrăvire a unei anumite persoane”, a adăugat sursa.

Într-un interviu dat în vară pentru Radio Liberty Budanov a declarat că soția sa, Mariana, locuiește în prezent cu el în biroul său, deși nu lucrează pentru Serviciul de informații al apărării.

„Iubita mea soție este mereu cu mine, pentru că stă cu mine la birou 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Înainte mergeam la serviciu și veneam acasă, dar acum…” a spus șeful informațiilor militare ucrainene în interviul respectiv.

Mariana Budanova este consilier al primarului Kievului, Vitali Klitschko, din iunie 2021.

Kyrylo și Mariana Budanov s-au căsătorit în august 2013. În octombrie 2022, Budanova a acordat un interviu revistei ucrainene Elle, în care a vorbit despre ea însăși. Ea a spus că este psiholog de formație, iar între 2015 și 2017 a fost voluntar la Spitalul Militar Principal de pe strada Hospitalna din Kiev.

Zelenski și Budanov, țintele principale ale tentativelor de asasinat rusești

Budanov ar fi fost ținta a cel puțin 10 tentative de asasinat ale serviciilor secrete rusești. Zelenski ar fi supraviețuit la peste 12 tentative de ucidere a acestuia de către forțele ruse de la începutul războiului.

Rusia îl acuză pe Budanov și serviciile de informații ale Ucrainei că ar fi responsabile de asasinarea mai multor persoane pe teritoriul său, inclusiv de uciderea Dariei Dughina într-o tentativă de a-l elimina pe tatăl său și de uciderea cunoscutului blogger militar rus Vladlen Tatarski într-o explozie într-o cafenea din Sankt Petersburg.

În luna aprilie o instanță rusă a emis un mandat de arestare pe numele lui Budanov, acuzându-l de organizarea de „atentate teroriste” pe teritoriul Rusiei.

Ucraina neagă în mod oficial orice implicare în aceste asasinate. Însă Reuters scrie că Budanov, numit în funcție în august 2020, „nu poate rezista” unei comparații între serviciul de informații pe care îl conduce și Mossad, serviciul israelian cunoscut pentru asasinarea în străinătate a unor inamici ai statului Israel.

„Dacă mă întrebați de Mossad fiindcă este faimos pentru eliminarea unor inamici ai statului lor, atunci noi am făcut-o și vom continua să o facem”, a spus el.

În luna mai Budanov a atras o reacție furioasă din partea Kremlinului după ce a declarat că „am ucis ruși și vom continua să ucidem ruși oriunde în lume până la victoria completă a Ucrainei”.

Presa rusă a susținut în iunie anul acesta că Budanov a fost rănit grav într-un atac cu rachete asupra sediului GUR de la Kiev, clădire în care se află și biroul generalului, și că acesta a fost transferat în Germania pentru îngrijiri medicale de urgență. Budanov a apărut ulterior și a vorbit inclusiv despre această tentativă a rușilor de a-l ucide.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro