Sari direct la conținut

Marile câștigătoare ale atacurilor Iranului asupra Israelului: „Iranul a făcut o promovare excelentă pentru companiile de apărare ale Israelului”

HotNews.ro
Rachete de interceptare lansate de sistemul „Iron Dome”, Foto: Mahmud HAMS / AFP / Profimedia Images
Rachete de interceptare lansate de sistemul „Iron Dome”, Foto: Mahmud HAMS / AFP / Profimedia Images

Atacul aerian masiv lansat împotriva Israelului de Iran a crescut valoarea acțiunilor companiilor israeliene din domeniul apărării. În timp ce piața a scăzut doar moderat după interceptarea cu succes a 99% dintre rachete și drone, valoarea acțiunilor celei mai mari companii de apărare din Israel, cotată la bursă, Elbit Systems Ltd. a crescut cu aproape 4%, relatează Globes, publicație de business din Israel.

Elbit a închis vineri pe Nasdaq, unul dintre cei mai urmăriți trei indici bursieri din Statele Unite, cu o capitalizare de piață de 8,8 miliarde de dolari, mai mică decât la începutul războiului din Gaza.

Alte creșteri semnificative au fost înregistrate de Aerodrome Group, care colectează și procesează informații cu ajutorul dronelor, și care a crescut cu 6,07%, în timp ce NextVision Stabilized Systems, care dezvoltă camere stabilizate pentru vehicule terestre și aeriene, a crescut cu 5,27%. Aryt Industries, care dezvoltă, produce și comercializează siguranțe electronice, au crescut cu 3%.

CEO-ul Elbit Systems, Bezhalel Machlis, a declarat la o conferință cu investitori în urmă cu câteva săptămâni că situația globală susține creșterea continuă a afacerilor companiei. La acest capitol el a menționat tensiunile dintre SUA și China care îi afectează pe vecinii Chinei, războiul din Ucraina care înseamnă bugete de apărare sporite în Europa, precum și „unghiul iranian, inclusiv războiul cu noi”.

Elbit a încheiat 2023 cu o creștere semnificativă a stocului de comenzi la 17,8 miliarde de dolari și venituri în creștere cu 8,4%. până la 6 miliarde dolari (veniturile din Israel au fost de 26,9% din veniturile totale în trimestrul al patrulea, în creștere de la 18% în trimestrul corespunzător din 2022).

La rândul său, CEO-ul Sigma Investement House, Yair Shani, a subliniat că marile câștigătoare de după evenimentele din acest weekend vor fi companiile din domeniul apărării, întrucât alte state vor vrea să achiziționeze de la ele după ce au văzut cum a reușit Israelului să reziste valurilor de rachete și drone.

„Povestea stocurilor de apărare este destul de simplă. Ieri au existat dovezi foarte semnificative ale capacităților tehnologice ale statului Israel, în spatele cărora se află companiile de apărare, care nu sunt toate tranzacționați pe bursă, dar unii spun fără îndoială că va exista o cerere foarte mare pentru produse de apărare din Israel”, a declarat CEO-ul Sigma Investement House, Yair Shani.

Shani se așteaptă la un boom major în sectorul apărării. „Țările cărora dorim să le furnizăm tehnologie de apărare vor fi acum dornice să cumpere, după ce vor vedea cum este protejată țara. Aceasta este cea mai bună promovare a vânzărilor. Iranul a făcut o promovare excelentă pentru companiile de armament ale Israelului. Acest lucru va oferi un un impuls foarte mare pentru industrie, bineînțeles concentrându-se în principal pe apărare”.

Iranul a lansat sâmbătă noapteaun atac major „fără precedent” asupra Israelului, lansând peste 300 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Aproape toate proiectilele care au vizat Israelul au fost doborâte, au anunțat SUA și Israelul. Vecinii Israelului au anunțat fiecare că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.

Teheranul a invocat autoapărarea în fața repetatelor agresiuni militare ale Israelului, mai ales după atacul aerian asupra sediilor diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro