Sari direct la conținut

Mașini incendiate lângă o sinagogă din sudul Franței. Un polițist a fost rănit într-o explozie / A fost deschisă o anchetă antiteroristă

HotNews.ro
Mașini incendiate lângă o sinagogă din sudul Franței. Un polițist a fost rănit într-o explozie / A fost deschisă o anchetă antiteroristă
Forțe de ordine în La Grande-Motte Foto: Pascal GUYOT / AFP / Profimedia

Cel puţin două maşini, între care una având la bord o butelie cu gaz, au fost incendiate sâmbătă dimineaţă în faţa unei sinagogi la La Grande-Motte, în sudul Franţei, provocând o explozie care a rănit un poliţist, au anunţat jandarmeria şi primarul localităţii, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În urma incidentului, a fost deschisă o anchetă pentru tentativă de asasinat terorist, guvernul francez denunţând un „act antisemit” şi întărind prezenţa forţelor de ordine la lăcaşurile de cult evreieşti.

„În interiorul sinagogii se aflau cinci persoane, între care şi rabinul, care nu au fost rănite”, a declarat Parchetul naţional antiterorist într-un comunicat, precizând că „investigaţiile continuă în mod activ pentru a permite arestarea autorului incidentului”.

Poliţia caută un suspect, iar Parchetul antiterorist a fost însărcinat să conducă ancheta, a declarat premierul francez Gabriel Attal.

„Acesta este un atac antisemit. Încă o dată, compatrioţii noştri evrei sunt vizaţi”, a scris Attal pe X, adăugând: „Nu vom renunţa. În faţa antisemitismului, în faţa violenţei, nu ne vom lăsa niciodată intimidaţi”.

Camerele de supraveghere din oraş au surprins imagini cu un suspect care flutura un steag palestinian, a scris AFP citând o sursă apropiată anchetei.

Franţa, la fel ca alte ţări din Europa, a înregistrat o creştere a incidentelor antisemite în urma războiului din Fâşia Gaza între gruparea Hamas şi forţele israeliene.

„La cererea preşedintelui, sunt mobilizate toate mijloacele pentru găsirea autorului”

Primarul localității La Grande-Motte, Stéphan Rossignol, a declarat pentru AFP că un poliţist care a sosit la locul în care cel puţin două vehicule au fost incendiate a fost rănit, fără a oferi alte informaţii despre starea sa de sănătate.cererea preşedintelui

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a denunţat și el pe reţeaua X un act „evident criminal”.

„Vreau să-i asigur pe concetăţenii noştri evrei şi locuitorii de tot sprijinul meu şi să spun că, la cererea preşedintelui Republicii, Emmanuel Macron, sunt mobilizate toate mijloacele pentru găsirea autorului”, a subliniat el.

Gérald Darmanin va merge sâmbătă după-amiază la La Grande-Motte, o staţiune populară de pe litoral, aproape de oraşul Montpellier din sudul Franţei, au anunţat surse din anturajul său.

Primarul Rossignol a afirmat că au fost suprinse imagini de camerele de supraveghere din oraş cu un individ care a incendiat vehiculele în faţa sinagogii Beth Yaacov.

Două porţi ale locaşului de cult au fost avariate în urma incidentului, a declarat o sursă din cadrul jandarmeriei.

În luna mai, un bărbat de origine algeriană a incendiat sinagoga din Rouen, după care a fost împușcat de un polițist pe care intenționa să-l atace cu cuțitul.

INTERVIURILE HotNews.ro