Sari direct la conținut

Medicii rezidenti pleaca din Romania pentru salarii de zece ori mai mari

HotNews.ro

Pentru ca salariile din occident sunt de pana la 10 ori mai mari, in ultimul an, peste 4000 de medici au emigrat. Cei care aleg sa plece sunt tineri care se plang de salariile mici, dar si de celelalte probleme ale medicinei in regim de stat: pilele, imaginea proasta a doctorului roman si structura centralizata sistemului, cu sefii care “taie si spanzura”. Medicii care raman in sistemul public romanesc, isi completeaza veniturile din atentiile de la pacienti si din contractele de colaborare cu clinicile private.

Victor Ciofoaia a terminat Facultatea de Medicina in acest an si, in prezent, sustine examenele de echivalare a studiilor sa poata pleca la rezidentiat in Statele Unite ale Americii. A studiat un an in Suedia si spune ca stie, inca din primii ani de facultate, ca strainatatea are mai multe de oferit pentru un tanar medic. “Ne-au spus-o toti, Cinteza, Irinel Popescu, solutia pentru medicii romani este plecatul in strainatate”.

“Salariile sunt o bataie de joc. Daca nu cunosti pe cineva, orice greseala medicala iti este fatala”

Victor Ciofoaia sustine ca tinerii medici parasesc Romania nu numai din cauza salariilor mici, ci si din cauza sistemului de sanatate care functioneza prost.

Motivele economice: „Salariile sunt o bataie de joc. Colegii mei de liceu au salarii de pana la zece, douazeci de ori mai mari. In Romania, nu in strainatate”.

Motive profesionale: „daca te uiti la cine te invata medicina si cine te invata medicina, poti sa faci paralela si sa vezi cat inveti medicina singur si cat inveti cu profesor”.

Motive politice: „structura este centralizata, in sanatate, si directorii si sefii de sectie sunt cei care taie si spanzura”.

Motive de justitie si protectie sociala: „oricine greseste, dar daca nu cunosti pe cineva, orice greseala medicala iti este fatala”.

Medici rezidenti – salarii minime

● Romania – in medie, 250 de euro

● Germania – 2.500 de euro/luna.

● Franta – 1.300 de euro/luna.

● In Italia – salariul minim brut, 1.750 de euro pe luna

● Marea Britanie – minim 3000 de lire.

● Statele Unite – 4000 -5000 de dolari.

● Canada – 3000 de dolari canadieni pe luna.

Criza de specialisti in provincie

“Sunt multe locuri din tara unde de ani de zile lipsesc medici. Exista crize de medici anestezisti, de medici pentru ambulanta, medici radiologi, medici psihiatri si o sa inceapa sa se simta lipsa si de medici pediatri. Specialisti care care erau si mai sunt la cautare in Europa”, ne-a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Mircea Cinteza.

“Venitul mediu al unui rezident in Romania este de 250 de euro, iar in Marea Britanie, de exemplu, este de peste 5000 de euro”, mai spune Cinteza.

Rezultatul? Potrivit sefului Camerei Federative a Medicilior din Romania, Dan Peretianu, in ultimul an, peste 4000 de medici au plecat sa lucreze in strainatate.

O studenta s-a hotarat sa fie doctor in Romania: “Daca as avea curaj, as pleca”

Adina Nica, studenta in ultimul an la Medicina, spune ca nu are de gand sa plece din tara, dar nici nu intrevede un viitor bun pentru medicina romaneasca.

“Sunt la faza in care ma uit si vad cat au cheltuit ai mei cu mine sa fac facultatea si ma intreb cum o sa ma descurcurc in doi ani, cand o sa am sapte milioane pe luna. O sa raman in tara si o sa incerc sa deschid un cabinet privat la mine in Ploiesti. Daca nu merge, o sa ma bag la un spital si mai caut o colaborare”, ne-a povestit studenta.

“N-am sentimente nationaliste, dar am prieteni si familie aici. Daca as avea curaj as pleca, aici nu vad vreo solutie ca medicii sa aiba salarii mai mari sau recunoastere din partea cetatenilor”, ne-a spus ea. “Probail ca ma asteapta o viata in care o sa fiu numita <>, pana la pensie”, spune Adina razand.

Salariile medicilor din Romania

● Medic rezident – 250 euro

● Medic de familie – 350 euro

● Medic specialist – 500 euro cu tot cu garzi

● Medic primar – 600 euro

● Medic sef de sectie – 1.000 euro

Doctorii traiesc din “ciubuc”

Sunt mai multi medici care raman in tara si castiga, fie dintr-o colaborare cu o clinica privata, fie din atentiile pacientulilor. “Domnule, daca nu recunoastem ca medicii din Romania traiesc din ciubuc, inseamna ca suntem ipocriti”, ne-a spus Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania.

“Asta cu criza de medici e o gogorita. Problema e ca o treime din medici lucreaza in Bucuresti si ca se pregatesc prea multi medici, la facultate”, mai spune Peretianu. Presedintele CFM sutine ca Romania pregateste in fiecare an 7.500 de doctori, Franta pregateste numai 5.500, Marea Britanie numai 6.500.

“In Spitalul de Urgenta din Bucuresti se calca medicii pe picioare, in Vaslui nu ai cardiolog. Se inghesuie fiecare acolo unde stie ca scoate bani. Unde sunt oamenii saraci si n-au sa dea la medic, nu vin doctorii sa lucreze”, afirma Peretianu.

Medicina privata se hraneste cu pacienti dezamagiti de stat

Victor Ciofoaia, rezidentul cu acte pentru SUA, sustine ca sistemul privat gestioneaza bine, deocamdata, lipsurile din sistem. “Criza de medici, despre care vorbim, este foarte bine administrata: oricum, cerere de medici va exista in permanenta. Medlife-ul, Medsana si ceilalti care sunt acum in crestere, vor fi mereu pe profit”, ne-a spus rezidentul Victor Ciofoaia.

La fel, Dan Peretianu crede ca medicina privata se afla in plin avant: “Deocamdata, desi riscante, investitiile in sanatate sunt avantajoase. Clinia privata il aduce pe medicul X de la spitalul Y, cu un contract de colaborare. Doctorul ia 40% din banii pe care ii da pacientul pe consultatie, firma 60%. Iar doctorul mai vine si cu pacientii lui”.

“Fireste ca e concurenta neloiala sa iei pacientii de la spital si sa ti-i aduci la cabinet, dar nu are nimeni ce sa iti faca”, a mai spus presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania.

Medic roman in Franta: am luat in calcul sa ma intorc in tara, dar am simtit ca lucrurile nu sunt inca gata, acolo

Ionut Timbolschi lucreaza de opt ani in Franta. Momentan este medic specialist in Spitalul Universitar din Strasbourg. A plecat din Romania dupa al doilea an de rezidentiat. “Aici, un rezident castiga 1300 de euro brut, si primeste cate 100 de euro pentru fiecare garda”, ne-a povesiti el.

Doctorul Timbolschi spune ca sistemul medical frantuzesc e diferit fata de cel romanesc, in primul rand sub aspectul drepturilor pacientului. “Daca un pacient are o reclamatie, ea ajunge in timp foarte scurt la directorul spitalului sau la responsabil. De asemenea, aici nu exista sistemul de atentii. Exista niste pusculite in care pacientii care doresc pot introduce sume mici de bani. Acesti bani sunt folositi la comun de personalul spitalului. De exemplu: se strica filtrul de cafea, luam unul nou”.

Medicul roman spune ca a avut oferta sa se intoarce in Romania sa profeseze in sistemul privat, dar ca, deocamdata, ramane in Franta. “Eu am luat in calcul sa ma intorc in tara, dar am simtit ca lucrurile nu sunt inca gata, acolo. Pe langa faptul ca mi se oferea un salariu comparabil cu cel de rezident in Franta, in Romania exista inca o relatie ciudata intre sistemul de sanatate privat si cel public, stiu ca medicii lucreaza si intr-o parte si cealalta”.

Medicina privata creste cu 15 procente pe an

Un studiu al companiei de cercetare a pietei Daedalus Consulting, publicat in vara acestui an, arata ca, in 2006-2007, 27% dintre locuitorii din mediul urban s-au orientat catre sistemul privat de sanatate. Desi are o pondere de numai 6% in totalul pietei medicale romanesti, piata serviciilor medicale private a fost estimata la 250 milioane de euro si are un ritm de crestere de 15 procente pe an.

In ultima perioada, sectorul de medicina privata s-a dezvoltat in special pe segmentul “corporate”, cu servicii de medicina muncii, abonamente, servicii de laborator, ambulator si imagistica. Ministerului Sanatatii sustine ca „din datele Centrului National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic in Domeniul Sanatatii, in 2006, in tara noastra exista un medic la 460 de locuitori”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro