Sari direct la conținut

FOTO Memorialul lui Anne Frank din Amsterdam a fost vandalizat cu un mesaj pro-palestinian

HotNews.ro
FOTO Memorialul lui Anne Frank din Amsterdam a fost vandalizat cu un mesaj pro-palestinian
Memorialul lui Anne Frank din Amsterdam, FOTO: Robert Van 't Hoenderdaal / Dreamstime.com


Memorialul din Amsterdam pentru Anne Frank, probabil cea mai cunoscută victimă a Holocaustului, a fost vandalizat cu graffiti într-o acțiune de susținere a cauzei palestiniene care a fost condamnată dur de primărița orașului olandez, relatează CNN și The Jerusalem Post.

Fotografii apărute pe rețelele de socializare arată că o persoană a scris simplu „Gaza”, cu vopsea roșie, pe soclul statuii care a fost amplasată într-un parc din apropierea locuinței familiei Frank înainte ca aceasta să fie nevoită să se ascundă din cauza naziștilor.

Statuia o înfățișează pe Anne Frank îmbrăcată în mai multe straturi de haine, o referință la faptul că membrii familiei sale s-au temut când au decis să se ascundă că vor atrage suspiciunea autorităților dacă vor pleca de acasă cu valize.

Famke Halsema, primărița Amsterdamului, a condamnat în termeni duri vandalizarea monumentului dedicat lui Anne Frank, afirmând că „niciun palestinian nu a fost ajutat de mânjirea statuii ei atât de prețioase”.

„Această fată tânără care a fost ucisă atât de brutal de naziști la vârsta de 15 ani ne amintește zilnic nouă și orașului nostru de umanitate și blândețe în cele mai dificile circumstanțe”, a scris Halsema, o membră a partidului ecologist GroenLinks, într-un mesaj distribuit pe rețelele de socializare.

„Indiferent cine a fost, rușine să vă fie! Nu există nicio scuză pentru asta”, a subliniat ea.

Anne Frank este văzută ca un simbol al orașului de către locuitorii Amsterdamului

Stijn Nijssen, un consilier local din partea Partidului Popular pentru Libertate și Democrație, formațiunea fostului premier olandez Mark Rutte, a condamnat la rândul său incidentul, descriindu-l drept „rușinos”.

„Este cu adevărat rușinos că cineva s-ar gândi să atragă atenția asupra cauzei palestiniene prin mânjirea unei imagini a lui Anne Frank, un simbol internațional al Holocaustului”, a declarat el într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare „X”, fosta Twitter.

Poliția din Amsterdam a anunțat că a deschis o anchetă, un purtător de cuvânt precizând pentru CNN că actul de vandalism a fost descoperit marți după-amiaza.

Anne Frank și familia ei s-au ascuns timp de doi ani într-o anexă secretă a unei clădiri din Amsterdam în care muncea Otto Frank, tatăl adolescentei.

Pe 4 august 1944, un informator a cărui identitate nu a fost confirmată oficial niciodată, în pofida numeroaselor speculații vehiculate de-a lungul anilor, i-a condus pe polițiști la anexa secretă.

Naziștii au arestat familia Frank alături de o altă familie care locuia împreună cu ei. Frank și sora sa Margot au murit de febră tifoidă în 1945 la lagărul de exterminare Bergen-Belsen.

Singurul membru al familiei Frank care a supraviețuit Holocaustului a fost Otto Frank.

FOTO Articol: © Robert Van ‘t Hoenderdaal | Dreamstime.com.

INTERVIURILE HotNews.ro