Sari direct la conținut

Mercenarul rus care a urcat pe scenă cu craniul unui apărător de la Azovstal ar fi fost asasinat | FOTO

HotNews.ro
Mercenarul rus Igor Mangușev pe scenă cu un craniu al unui apărător al Azovstal, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Mercenarul rus Igor Mangușev pe scenă cu un craniu al unui apărător al Azovstal, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Mercenarul rus Igor Mangușev, comandantul unei unități din așa-numita Miliție a autoproclamatei Republică Populară Lugansk a murit într-un spital din regiunea anexată ilegal de Rusia din cauza unei răni la cap suferite în circumstanțe nespecificate, relatează agenția rusă RIA Novosti, controlată de Kremlin, relatează Ukrainska Pravda. Soția mercenarului susține că ar fi fost asasinat.

Akim Apachev, un apropiat al lui Mangușev a declarat că mercenarul a intrat în comă, apoi a murit, neavând nicio șansă după ce a fost împușcat în cap.

Apachev a mai adăugat că marți cazul a fost transferat la Comitetul de Investigații al Federației Ruse și că, potrivit acestuia, „totul este clar în dosar” și este clar cine a comis crima.

Canalele rusești au relatat că sâmbătă, la ora 00:30, Mangușev a fost dus la neurochirurgie în Kadiivka din regiunea Lugansk, cu o „rană de glonț la cap”.

Propagandiștii ruși au scris că împușcătura a fost provocată cu o armă cu țeavă scurtă în zona occipital-parietală, dar nu se cunosc circumstanțele în care s-a întâmplat.

Duminică, Tatiana Azarevici, soția lui Mangușev, a declarat că mercenarul rus ar putea fi victima unei tentative de asasinat sau chiar unei execuții.

Mercenarul rus, filmat cu un craniu în mână

Igor Mangușev este unul dintre cei mai cunoscuți mercenari ruși și a fost filmat vorbind la un eveniment ținând în mână craniul unui militar ucrainean ucis lângă uzina Azovstal din Mariupol.

„Noi suntem în viață, dar acesta a murit deja. Să ardă-n iad. N-a avut noroc”, a susținut Mangușev.

„Nu suntem în război împotriva unor persoane din carne și oase, ci împotriva unei idei. Ideea unui stat ucrainean anti-Rusia. Nu poate exista pace. Trebuie să dez-ucrainizăm Ucraina, trebuie să ne returnăm pământurile noastre rusești”, a spus mercenarul.

„Nu suntem în război cu un popor, ci în război cu o idee. Asta e tragedia soldaților ucraineni, nu ne pasă câți dintre ei ucidem. Dacă eram în război cu un popor am fi putut face pace, dar noi suntem în război cu o idee și toți cei care poartă această idee trebuie să moară”, a mai spus mercenarul rus.

Întrebat dacă acel craniu nu aparține vreunui civil omorât, Mangușev a spus că nu. „Sigur nu e un civil, chiar noi l-am omorât”.

„A înțeles ce înseamnă lumea rusească (Russkiy mir)?”, întreabă cineva din audiență, râzând.

„Cred că da”, a răspuns zâmbind Mangushev.

Urmărește ultimele evoluții din a 350-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro