Sari direct la conținut

MI5 acuză Iranul că încearcă să răpească și ucidă cetățeni britanici

HotNews.ro
Sediul MI5, Foto: LH Images / Alamy / Profimedia Images
Sediul MI5, Foto: LH Images / Alamy / Profimedia Images

Serviciile de informații iraniene au avut cel puțin 10 tentative de a răpi sau chiar ucide cetățeni britanici sau persoane din Marea Britanie pe care Teheranul le privește ca amenințări, a declarat miercuri directorul agenției de informații interne din Regatul Unit, citat de Reuters.

Ken McCallum, directorul general al Serviciului de Securitate de la Londra, mai cunoscut sub denumirea de MI5, a afirmat că „serviciile agresive de informații” ale Teheranului proiectează o amenințare directă asupra Marii Britanii, chiar dacă atenția publicului larg este atrasă de reprimarea brutală a protestelor ce au loc în Iran.

„În cele mai grave cazuri acestea includ ambiții de a răpi sau chiar ucide persoane din Marea Britanie percepute drept inamici ai regimului”, a declarat McCallum miercuri în timpul unui discurs ținut la sediul MI5.

„Am văzut cel puțin 10 astfel de amenințări potențiale începând doar cu luna ianuarie”, a precizat el.

Șeful diplomației britanice a adus acuzații grave Iranului

Comentariile sale vin după ce săptămâna trecută noul ministru britanic al Externelor James Cleverly a anunțat că l-a convocat pentru discuții pe cel mai înalt diplomat al Iranului de la Londra din cauza presupuselor amenințări ale forțelor de securitate iraniene față de jurnaliștii din Marea Britanie.

Cleverly a declarat că i-a spus în termeni cât se poate de clari diplomatului că „nu tolerăm amenințări cu moartea și intimidări de niciun fel față de jurnaliști, sau orice indivizi, care trăiesc în Marea Britanie”.

McCallum a spus la rândul său săptămâna aceasta că serviciile de informații iraniene reprezintă un „adversar sofisticat” care uneori operează prin interpuși și în unele ocazii sunt pregătite să își asume „acțiuni nesăbuite”.

„Uneori ele vor lua acțiuni în țările occidentale, alteori vor încerca să ademenească oameni în alte părți ale lumii, inclusiv în Iran”, a mai spus el.

Guvernul de la Londra a anunțat luni că a sancționat peste 20 de oficiali iranieni, printre care ministrul Comunicațiilor de la Teheran și șeful poliției cibernetice a țării, din cauza reprimării violente izbucnite după moartea lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani care a murit în arestul poliției moravurilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro