Sari direct la conținut

Micile televiziuni americane profită de schimbarea de atitudine a Fox News și devin un refugiu pentru americanii pro-Trump

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Profimedia Images / AFP / Brendan SMIALOWSKI
Donald Trump, Foto: Profimedia Images / AFP / Brendan SMIALOWSKI

Zeci de mii de partizani ai lui Donald Trump renunță la televiziunea conservatoare Fox News și își găsesc un refugiu în micile televiziuni OAN și Newsmax, care refuză în continuare să-l considere pe Joe Biden învingător în alegerile prezidențiale americane, scrie AFP.

„Democrații au pregătit o lovitură de stat împotriva președintelui Statelor Unite”, a asigurat luni prezentatoarea OAN Christina Bobb. „Iar Biden a pierdut! (…) Trump va avea un nou mandat”.

La zece zile după proclamarea victoriei lui Joe Biden de către toate marile mass media americane, One America News Network (OAN) refuză să capituleze.

„Nu l-am declarat pe Biden învingător pentru că noi considerăm că este un scrutin foarte strâns”, spune Chris Ruddy, creatorul și directorul general al Newsmax, cealaltă televiziune americană în plină ascensiune.

Discursul este foarte apreciat de partizanii lui Donald Trump dezamăgiți de Fox News, care a greșit, spun ei, afirmând că președintele a pierdut, dar și pentru că nu l-a susținut destul.

Președintele OAN, Charles Herring, spune că televiziunea sa se numără, de mai multe săptămâni, printre primele zece canale prin cablu din America.

Newsmax a trecut pragul de un milion de telespectatori pentru prima oară în istoria sa, săptămâna trecută.

În același timp, Fox News a fost bătută în mai multe rânduri de rivala sa CNN de la seara alegerilor, o raritate, chiar dacă audiența sa rămâne solidă.

„Foști telespectatori Fox News ne-au scris pentru a-și exprima frustrarea văzând că Fox News virează la stânga”, afirmă Charles Herring.

Chiar Donald Trump și-a îndemnat partizanii să se uite la OAN și Newsmax, apreciind că „cea mai mare diferență” între alegerile din 2016 și 2020 a fost poziționarea Fox News.

Din ce în ce mai multe personalități republicane de prim rang acceptă invitații la cele două televiziuni, până la președinte, care le-a acordat deja interviuri.

Trump TV, în curând?

Profesor de științe politice la universitatea Temple, Kevin Arceneaux face însă o diferență între Newsmax și OAN.

Newsmax este mai apropiat de Fox News în plan editorial, în opinia sa. „Par să își asume unele libertăți în raport cu adevărul, dar au un sens jurnalistic”.

Chris Ruddy spune că, după certificarea rezultatelor și epuizarea recursurilor în justiție ale echipei Trump, dacă Joe Biden este declarat învingător „credem că Trump va trebui să-și recunoască înfrângerea”.

În schimb, „nu sunt sigur că aș clasa OAN în rândul televiziunilor de știri”, arată Kevin Arceneaux, chiar dacă televiziunea se prezintă așa. O vede, mai degrabă, ca „un loc pentru teoriile complotiste de extremă dreapta, o cutie de rezonanță”.

OAN „a creat o realitate total alternativă pentru conservatorii care nu reușesc să conceapă că Trump a pierdut”, explică Chris Pocock, fost producător la televiziune.

Kevin Arceneaux notează însă că problema nu ține atât de conținutul emisiunilor televiziunilor, cât de faptul că parlamentari republicani aderă la această televiziune, ceea ce oferă legitimitate pentru OAN.

În aceste condiții, există riscul, potrivit sursei citate, de a vedea cele două mari partide americane „având discuții complet diferite pe baza unor fapte divergente. Este foarte dificil să-ți imaginezi o democrație sănătoasă într-un astfel de context”.

„Cheia este de a ști dacă cele două televiziuni vor putea să se instaleze” în peisajul audiovizual, arată Jeffrey McCall, profesor de comunicare la universitatea DePauw. „Acest lucru rămâne de văzut”.

Newsmax și OAN vor trebui să investească, avertizează Jeffrey McCall, în fața Fox, bugete de mai multe sute de milioane de dolari.

Potrivit presei americane, Chris Ruddy a fost recent abordat de societatea de investiții Hicks Equity Partners, apropiată de partidul republican, în vederea unei posibile achiziții.

„Nu a existat o abordare formală”, a precizat creatorul Newsmax, el însuși apropiat de președintele american.

În fundal, se creionează dorința lui Donald Trump, evocată de mai multe ori, de a avea propria sa televiziune.

„Aș fi încântat să-i propun președintelui propria sa emisiune”, comentează Chris Ruddy, „dar nu aș vrea ca televiziunea să poarte numele său sau să se bazeze pe el”.

Va vedea lumina într-o zi Trump TV? Citizen Media, o mică societate din Illinois a înregistrat deja, în orice caz, denumirea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro