Sari direct la conținut

Miliardarul Karim Aga Khan al IV-lea, unul dintre cei mai bogați lideri religioși din lume, a murit la vârsta de 88 de ani

HotNews.ro
Miliardarul Karim Aga Khan al IV-lea, unul dintre cei mai bogați lideri religioși din lume, a murit la vârsta de 88 de ani
Prințul Aga Khan al IV-lea, fotografiat în 2023 la a 25-a recepție organizată de Centrul Ismaelit din Lisabona, FOTO: Zed Jameson / AFP / Profimedia Images

Karim Aga Khan al IV-lea, fondatorul și președintele Rețelei de Dezvoltare Aga Khan (AKDN) și liderul spiritual al musulmanilor ismaeliţi, a murit la vârsta de 88 de ani la Lisabona, relatează Rai News, citată de Rador.

Anunțul a fost făcut de fundația sa, care a precizat că acesta a murit marți și a declarat că el „s-a stins din viață liniștit, înconjurat de familie”. Potrivit AKDN, succesorul acestuia va fi anunțat în următoarele zile „după citirea testamentului său”.

Antreprenor și filantrop născut pe numele său Karim al Hussaini, el a fost cunoscut în Italia pentru dezvoltarea Coastei de Smarald a Sardiniei. Era al 49-lea imam ereditar al musulmanilor ismaeliţi, o comunitate religioasă de aproximativ 15 milioane de credincioși șiiți, „și un descendent direct al profetului Mahomed” care moștenise titlul de la bunicul său.

Ismaeliții sunt o ramură a islamului șiit, care își trage numele de la Ismail ibn Jafar. Spre deosebire de alți șiiți, ismaeliții consideră că succesiunea legitimă a titlului de imam a trecut prin Ismail și descendenții săi.

AKDN și-a exprimat condoleanțele într-o declarație pe rețelele sociale, asigurând că, „prin onorarea moștenirii fondatorului nostru, vom continua să lucrăm cu partenerii noștri pentru a îmbunătăți calitatea vieții indivizilor și comunităților din întreaga lume, așa cum și-a dorit el, indiferent de afilierea sau originile lor religioase”.

Aga Khan al IV-lea spunea că nu există nicio contradicție între a fi lider religios și miliardar

The New York Times amintește că, pe lângă dezvoltarea zonei turistice de lux Coasta de Smarald din Sardinia, printre proiectele sale s-au numărat creșterea cailor de curse pursânge și diverse inițiative de sănătate în țările în curs de dezvoltare.

Deși a trăit în lux cu avioane și iahturi, deținând inclusiv o insulă din Caraibe, miliardarul respingea ideea conform căreia averea era în conflict cu credința și caritatea sa.

Un imam sau un lider religios „nu trebuie să se retragă din viața de zi cu zi”, a spus când a preluat titlul de Aga Khan, cel conferit liderului spiritual al ismaeliților. „Dimpotrivă, se așteaptă ca el să-și protejeze comunitatea și să contribuie la calitatea vieții acesteia. Prin urmare, noțiunea de diviziune între credință și lume este străină de Islam”, considera el.

Estimările privind averea sa variază foarte mult, unele surse precum Forbes estimând-o la un miliard de dolari, în timp ce Vanity Fair scria că ea se ridică la 13 miliarde de dolari.

Estimările atât de diferite se datorează faptului că, spre deosebire de miliardarii care își datorează aproape întreaga avere acțiunilor în companiile pe care le-au fondat și care sunt listate public la bursă, cea a lui Aga Khan al IV-lea provenea din numeroasele proprietăți și bunuri pe care le-a deținut în jurul lumii.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro