Sari direct la conținut

Ministrul Mediului: N-avem probleme doar cu ursul, avem şi cu lupii, şacalii, cu pagubele pe care le fac mistreţii

HotNews.ro
Urs alergând, Foto: Nadezda Murmakova / Alamy / Alamy / Profimedia
Urs alergând, Foto: Nadezda Murmakova / Alamy / Alamy / Profimedia

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, joi, că anul acesta cota pentru prevenţie şi intervenţie pentru urşi este de 220 de exemplare, menţionând că nu sunt probleme doar cu urşii, ci şi cu lupii, şacalii şi cu pagubele pe care le fac porcii mistreţi în agricultură.

Fechet a precizat, la Palatul Victoria, că a discutat cu asociaţiile ciobanilor şi a stabilit foarte clar „unde se opreşte competenţa Ministerului Mediului şi unde se opreşte şi unde începe competenţa autorităţii publice locale, Garda Forestieră, fondurile cinegetice”.

„I-am asigurat că legislaţia în vigoare, respectiv Ordonanţa 81, instituie măsuri care să permită îndepărtarea unor pericole cauzate de specia de urs brun”, a adăugat ministrul.

El a menţionat că a trimis, în urmă cu două săptămâni, la Monitorul Oficial ordinul privind cotele de prevenţie şi de intervenţie.

„Şi întreb la fiecare câteva zile colegii câte dosare avem pentru ordinele de prevenţie şi pentru ordinul de intervenţie. Colegii îmi spun că sunt astfel de dosare, deja fondurile cinegetice încep să îşi facă treaba, încep să extragă acei urşi problemă, în conformitate cu avizul Academiei Române, cota pentru prevenţie şi intervenţie este de 220 de exemplare pentru anul acesta, în funcţie de modul în care se va epuiza mai repede sau mai târziu această cotă. Vă comunic că sunt într-un dialog permanent cu reprezentanţii Academiei Române, pentru ca în măsura în care ordinul se va dovedi a nu fi suficient, în măsura în care vom avea încă probleme cu ursul şi n-avem doar cu ursul, avem probleme şi cu lupii, avem probleme şi cu şacalii – mai devreme discutam cu domnul ministru al Agriculturii despre pagubele pe care le fac şi porcii mistreţi în agricultura românească”, a mai spus ministrul.

Fechet a mai arătat că ministerul pe care îl conduce este interesat de măsurile de conservare a speciei de urs brun, dar şi de securitatea populaţiei.

„Ceea ce pot să spun este că, în timp ce ne interesează măsurile de conservare a speciei de urs brun, pentru că sunt ministrul Mediului, mă interesează la fel de mult sau mai mult securitatea populaţiei, integritatea populaţiei şi vreau să mă asigur tot timpul că măsurile prin care protejăm nu doar viaţa oamenilor, ci şi avuţia acestora, animalele din bătătură, sunt cele mai bune şi cele mai adecvate”, a adăugat ministrul. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro