Sari direct la conținut

Ministrul Mediului n-o vrea pe ursoaica Gaia în România

HotNews.ro
urs brun, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
urs brun, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Ursoaica Gaia care a ucis un om în Italia nu are ce căuta în România susține ministrul Mediului, Mircea Fechet, chiar dacă activiștii italieni de mediu au vorbit de transferul său în captivitate, în sanctuarul de la Zărnești.

Fechet a spus că România a contactat mai multe țări cu habitate potrivite, pentru a prelua o parte din urșii din România, dar nimeni nu a acceptat.

„Italia nu doar că nu a răspuns pozitiv la acea corespondență, dar Italia se pregătește să trimită în România singurul urs problemă, acel urs care a ucis un om în urmă cu câteva săptămâni. În Italia sunt aproximativ 30 de urși și acum există o procedură administrativă prin care ursul problemă se pregătește să vină în România, ca și cum nu am avea suficienți. În măsura în care această decizie ține și de Ministerul Mediului, eu cred că România nu ar trebui să primească și alți urși. Deocamdată nu ne-a întrebat nimeni”, a spus Fechet, la Digi24.ro.

Un tribunal italian a suspendat la finalul lui mai ordinul de eutanasiere a ursoaicei care a omorât un alergător de 26 de ani în Alpii italieni. Grupurile de mediu cer transferul animalului sălbatic într-o rezervație din România.

Moartea lui Andrea Papi, la 5 aprilie, a redeschis o dezbatere în Italia privind coexistența dintre oameni și animalele sălbatice într-o zonă care a fost repopulată cu urși începând din 1999 datorită unui program finanțat de UE.

Ursul în cauză, o femelă în vârstă de 17 ani, cunoscută sub numele de JJ4 sau Gaia a fost capturată de paznicii parcului după ce implicarea sa în atac a fost stabilită prin probe ADN.

Guvernul local al provinciei a spus că animalul trebuie eutanasiat, deoarece are un istoric de atacuri asupra oamenilor, dar grupurile de mediu se opun.

Grupurilor de mediu li s-a cerut, în special, să prezinte mai multe detalii cu privire la propunerea lor de a muta ursul într-o rezervație din Italia sau din străinătate, ca alternativă la sacrificare.

Judecătorii au declarat că vor reanaliza problema în cadrul unei audieri care va avea loc la 14 decembrie.

O purtătoare de cuvânt a grupului de lobby pentru drepturile animalelor LAV a declarat că acest lucru înseamnă că ursul nu poate fi ucis înainte de această dată, dar nu a existat o confirmare imediată a acestui lucru din partea instanței.

Trento Today relata că ursul ar putea fi adus în România.În Iulie, Ansa informa că ursoaica va fi relocată în România.

Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor a informat Ministerul italian al Mediului cu privire la posibilitatea de a putea transfera ursul JJ4, în cazul în care nu poate fi eliberat în sălbăticie, într-un refugiu din România.

Este vorba de Liberarty Bear Sanctuary Zărneşti administrat de asociaţia Milioane de Prieteni, membră a Organizației Internaționale pentru Protecția Animalelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro