Sari direct la conținut

Ministrul Sănătății: Nu stă în picioare varianta stării de alertă doar în anumite zone pentru că avem focare peste tot / Da, România este în pericol sanitar

HotNews.ro
Coronavirus in Romania, Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia
Coronavirus in Romania, Foto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

Instituirea stării de alertă doar în anumite zone „nu stă în picioare” pentru că „există focare de coronavirus peste tot”, iar relaxarea graduală a măsurilor, astfel încât din luna august să putem reveni la o viață normală se poate face doar într-un astfel de cadru, în care autoritățile au pârghii legale să intervină, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. De exemplu, obligația de a purta mască ar fi la limita legii, pentru că s-ar încălca drepturi, iar restaurantele nu ar mai putea fi ținute închise, dacă starea de alertă nu va fi prelungită. „Nu mai putem restricțona absolut nimic”, a afirmat Tătaru.

Ministrul Sănătății a explicat, la Digi 24, de ce vrea Guvernul prelungirea stării de alertă în România după data de 15 iunie, el spunând că un proiect de lege în acest sens ajută autoritățile să limiteze răspândirea bolii, prin măsurile pe care le iau.

El a spus, despre întâlnirea avută de secretarul de stat Raed Arafat cu Marcel Ciolacu, în încercarea de a convinge PSD să voteze în Parlament pentru prelungirea stării de alertă, că nu s-a ajuns la nicio concluzie și că discuțiile continuă.

„Dincolo de disputa politică, este o stare de alertă. Chiar dacă nu e aprobată de Parlament, este o stare de alertă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, care a invocat cele aproape 200 de cazuri de noi îmbolnăviri zilnic şi o medie de 150 de persoane internate la terapie intensivă, aspecte de care trebuie să se ţină cont.

„Tot ce înseamnă măsuri, norme, sunt aprobate doar în contextul unei stări de alerta, doar în acest cadru. Detașarea personalului medical, distribuirea de măști pentru categoriile defavorizate se pot face doar în cazul stării de alertă. Sunt condiții pentru a putea gradual reveni la o viață normală. Nu s-a terminat pandemia, nu am coborât panta, înca avem transmitere comunitară, sunt noi focare. Trebuie să relaxam gradual măsurile, iar asta se poate face doar într-un astfel de cadru, de stare de alertă”, a declarat Tătaru, arătând că există state în care a revenit transmiterea comunitară.

El a spus, răspunzând unei întrebări în acest sens, că „România este în pericol sanitar”.

Despre planul B

Întrebat despre un ”plan B” în cazul în care Parlamentul nu va aproba prelungirea stării de alertă, Tătaru a spus că există ordine de ministru, proceduri și protocoale, dar că autoritățile nu ar mai putea interveni și nu ar mai putea „restricționa absolut nimic”, astfel că speră să se ajungă la un numitor comun pentru menținerea stării de alertă.

”Purtarea măştiii ar fi la limită. Se poate impune doar în starea de urgenţă, altfel limităm nişte drepturi”, a mai spus Tătaru, precizând că nici restaurantele nu ar mai putea rămâne închise, în lipsa stării de alertă.

Întrebat dacă s-ar putea institui starea de alertă doar în anumite zone, așa cum a propus liderul USR, Dan Barna, ministrul Sănătății a răspuns: ”Nu stă în picioare. Avem focare peste tot şi avem focare în constituire. Putem impune o izolare sau carantinare în starea de alertă. Avem cazuri asimptomatice care transmit. La Braşov, agentii economici şi-au testat muncitorii şi am văzut rezultatele”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro