Sari direct la conținut

Ministrul Transporturilor: Circulația metroului a fost reluată de vineri seară – UPDATE

HotNews.ro
Protest la metrou, Foto: Hotnews
Protest la metrou, Foto: Hotnews

Circulația metroului, blocată vineri de protestele sindicaliștilor, care s-au așezat pe șine, a fost reluată vineri seară, a anunțat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, după ce prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus, la finalul discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor de la metrou și ai Metrorex, că traficul subteran va fi reluat de sâmbătă.

UPDATE 22.25: Și Metrorex a anunțat pe pagina sa de Facebook că circulația a fost reluată de vineri seară, începând cu ora 22.00.

”Protestul spontan de la metrou a fost suspendat. Astfel, informăm publicul călător, că astăzi, 26.03.2021, începând cu ora 22:00, circulația trenurilor de metrou este reluată în siguranță și conform graficelor obișnuite pe toate magistralele.

Dorim pe această cale să prezentăm încă o dată scuze bucureștenilor pentru situația întâmpinată la transportul public subteran și le mulțumim pentru înțelegere”, arată mesajul Metrorex.

UPDATE22.00: ”S-a reluat de vreo jumătate de oră, dar a durat. Sunt proceduri de punere sub tensiune, trebuie sa meargă un tren gol pe linie. În acest moment s-a reluat”, a declarat Cătălin Drulă, la Digi24, la ora 22.00

Anunțul prefectului Bucureștiului, la finalul discuțiilor:

  • „Circulația va fi reluată de mâine dimineață. Înțeleg că tehnic nu este posibilă reluarea circulației din acestă seară.
  • Eu nu sunt implicat în negocierile sindicate-Metrorex, doar am mijlocit întâlnirea pentru a putea fi reluată circulația”

Sindicaliștii au afirmat, la finalul discuțiilor că „nu are rost” să mai dea drumul metroului vineri, ”pentru jumătate de oră” și că de fapt nemulțumirile majore care i-au îndemnat la protest ar fi ”deficitul mare de personal” și teama că salariile vor fi reduse.

  • ”Am stabilit ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi. Deficitul a ajuns numai săptămana asta la 1.200 de oameni, înseamnă deficit de 25%. Ajunsesem în poziţia în care să ne fie frică să ne mai facem treaba din lipsa fondurilor sau personalului şi să nu ajungem, Doamne fereşte, la puşcărie sau să suferim vreun accident. Domnii Cîţu şi Drulă au făcut o lege a bugetului care blochează activitatea Metrorex. Revendicările sunt să nu ni se mai micşoreze salariile, pentru că este dreptul nostru salarial. Noi nu vrem să ni se ia banii”, a spus un sindicalist participant la negocieri.

La discuțiile cu prefectul au participat reprezentanții Sindicatului Liber Metrou – USLM din METROREX S.A. și ai Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România- Frăția – CNSLR Frăția, conducerea METROREX S.A. și „reprezentanți ai lucrătorilor din subteran”.

Vineri seară, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, le-a cerut scuze bucureștenilor pentru că zeci de miniștri ai Transporturilor „au lăsat să se formeze un buboi enorm, o mafie la metrou” și a avut un mesaj tranșant pentru „liderul de cartel” Ion Rădoi: „S-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!”. Ministrul Transporturilor a mai spus că autoritățile de ordine publică trebuie să își facă treaba și să intervină „pentru a elibera șinele de acești ilegaliști”, astfel încât circulația metroului să fie reluată.

Circulaţia metroului este blocată din cauza unui protest spontan al sindicaliştilor, care vineri dimineață au coborât în tunel, la staţia Piaţa Unirii, pe calea de rulare, şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunţă Metrorex, care precizează că din cauza acestei acţiunii, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune.

Conform Metrorex, deşi afirmă că au o listă de revendicări, sindicaliştii au refuzat orice dialog. Sindicaliştii s-au aşezat pe şine şi scandează ”Demisia!”.

Protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termen limită data de 2 aprilie pentru eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, administrate de firma sindicatului.

Greva spontană reprezintă „o acțiune ilegală care dă peste cap viața unui întreg oraș”, a declarat vineri dimineață ministrul Transporturilor Cătălin Drulă. Ulterior, el a anunțat că a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean astăzi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro