Sari direct la conținut

Momentul din an când răsare întrebarea: „Câți bani dăm pentru cadoul doamnei?” Profesor: „Am primit oală sub presiune, halat de baie…”

HotNews.ro
Cadou, Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Cadou, Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Cadoul de Crăciun pentru doamna educatoare/ învățătoare, între bun simț, obligație și șpagă – aceasta a fost tema celui mai mai recent sondaj pe care l-am lansat în grupul de părinți „Părinte cu minte” al comunității Totul Despre Mame. De ce am făcut asta? Pentru că este o practică de care se pare că nu reușim să scăpăm. În unele școli, sumele strânse sunt exorbitante, iar cadourile sunt departe de a fi simbolice. Sunt părinți care oferă bijuterii de aur, electrocasnice mari, plicuri cu bani. Unde se termină normalitatea și recunoștința și unde intervine ridicolul?

An de an, pe grupurile de whatsapp ale școlilor și grădinițelor se declanșează o adevărată isterie cu prilejul sărbătorilor de iarnă: „câți bani punem pentru cadoul doamnei de Crăciun?”.

În unele locuri se alocă între 10 și 50 de lei de copil, dar sunt și cazuri (destul de multe), în care fiecare pune 150, 200 lei sau chiar mai mult. Am citit în presă ori în grupurile de părinți discuții legate de negocierile directe cu doamna, în care aceasta ar fi spus clar ce nevoi ar avea la sfârșit de an. Din fericire, există și dascăli care nu încurajează astfel de cadouri și încearcă să schimbe această mentalitate.

Am fost și eu în sistem o vreme, știu cum stau lucurile. Părinții, nu știu de ce, au sentimentul acela că „trebuie” să se mobilizeze cu ocazia diverselor sărbători să-și arate recunoștința către cei care sunt la catedră, oferindu-le anumite cadouri. Nu mi-a luat mult timp să schimb asta. Când venea Crăciunul, 8 martie, organizam diverse activități, ateliere, în care copiii realizau tot felul de felicitări ori obiecte pe care le ofereau părinților și „doamnei”. Cel mai frumos dintre toate a fost când am creat cu elevii mei „borcănașul cu sentimente”.

CITEȘTE CONTINUAREA PE TOTUL DESPRE MAME

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro