Sari direct la conținut

Morawiecki: 100 de soldați Wagner s-au mutat la granița Belarus-Polonia / Situația devine din ce în ce mai periculoasă

HotNews.ro
Mateusz Morawiecki, Foto: Radek Pietruszka / PAP / Profimedia
Mateusz Morawiecki, Foto: Radek Pietruszka / PAP / Profimedia

Un grup de o sută de soldați din gruparea rusă Wagner s-a apropiat de orașul belarus Grodno, aflat lângă frontiera cu Polonia, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.

Polonia, fostă membră a Pactului de la Varșovia, care este membru cu drepturi depline al alianței militare NATO din 1999, este preocupată de posibila propagare a războiului pe teritoriul său încă de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

La începutul acestei luni, Polonia a început să mute peste 1.000 de soldați în estul țării, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că prezența luptătorilor Wagner în Belarus ar putea duce la creșterea tensiunii la granița sa.

„Situația devine din ce în ce mai periculoasă … Cel mai probabil ei (membrii Wagner) vor fi deghizați în polițiști de frontieră din Belarus și vor ajuta migranții ilegali să ajungă pe teritoriul polonez (și) să destabilizeze Polonia”, a declarat Morawiecki la o conferință de presă la Gliwice, în vestul Poloniei.

„Cel mai probabil, vor încerca să intre în Polonia pretinzând că sunt migranți ilegali, iar acest lucru reprezintă o amenințare suplimentară”, a spus Morawiecki.

Cu toate acestea, el nu a precizat sursa informațiilor sale despre mișcările Wagner, iar Anton Motolko, fondatorul proiectului Hajun, un proiect de opoziție din Belarus care monitorizează activitatea militară din țară, a declarat pentru Reuters că grupul său nu a văzut nicio dovadă că grupul Wagner s-ar fi apropiat de Grodno.

Orașul are o poziție potențial semnificativă, având în vedere că se află în apropierea zonei Suwalki, o fâșie de pământ strategică de-a lungul frontierei polono-lituaniene, care desparte Belarus, aliatul Rusiei, de enclava rusă Kaliningrad.

La începutul lunii iulie, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a apărut într-un clip în care le ura bun venit luptătorilor săi în Belarus, spunându-le că nu vor mai participa deocamdată la războiul din Ucraina, dar ordonându-le să își adune forțele pentru Africa – unde sunt implicați în mai multe conflicte – în timp ce antrenează armata belarusă.

A doua zi, câțiva luptători Wagner au sosit la terenul de antrenament al Brigăzii 38 de asalt aeropurtat din afara orașului Brest, la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro