Sari direct la conținut

Morsa Freya, devenită vedeta fiordului Oslo, a fost eutanasiată. „Publicul a nesocotit recomandarea de a păstra distanța”

HotNews.ro
Morsa Freya se odihneşte pe o barcă din fiordul Oslo, Foto: Tor Erik Schrøder / AFP / Profimedia
Morsa Freya se odihneşte pe o barcă din fiordul Oslo, Foto: Tor Erik Schrøder / AFP / Profimedia

O morsă care a devenit recent o atracţie populară în fiordul Oslo din Norvegia a fost eutanasiată, din cauza îngrijorărilor privind siguranța publicului, după cum au anunțat oficialii norvegieni, informează BBC.

Morsa, botezată Freya, a intrat în atenţia tuturor după ce a început să se scalde în apele capitalei norvegiene Oslo, deşi mamiferul trăieşte în mod normal la latitudini mai nordice.

Apoi a devenit o adevărată vedetă – Freya, o femelă tânără ce cântărea aproape 600 de kilograme, încânta privitorii urcându-se pe bărcile din fiord pentru a sta la soare, uneori scufundându-le.

Oamenii au ignorat însă avertismentele de a nu se apropia prea mult de morsă, punându-se atât pe ei cât și pe animal în pericol.

La un moment dat, poliția a trebuit să blocheze accesul într-o zonă de scăldat, după ce morsa a urmărit o femeie în apă, conform presei locale.

Săptămâna trecută, ministerul norvegian pentru pescuit a difuzat o fotografie cu un grup mare de oameni, inclusiv copii, stând la o distanţă foarte mică de animal.

În pofida apelurilor constante prin care publicul era îndemnat să păstreze distanţa, Freya a continuat să suscite multă atenţie [Foto: © Fiskeridirektoratet]

Duminică, șeful Direcţiei norvegiene pentru pescuit, Frank Bakke-Jensen, a anunțat că decizia de a eutanasia animalul a fost luată „pe baza unei evaluări generale a ameninţării continue la adresa siguranţei umane”.

„Din observațiile făcute la fața locului în ultima săptămână a reieșit clar că publicul a nesocotit recomandarea de a păstra o distanță clară față de morsă. Prin urmare, a concluzionat Direcția, posibilitatea de a pune în pericol oamenii și animalul era ridicată”, a precizat acesta într-un comunicat.

El a mai spus că au fost luate în considerare și alte opțiuni, inclusiv mutarea morsei în altă parte, dar acestea au fost eliminate pentru că puneau în pericol bunăstarea morsei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro