Sari direct la conținut

Moscova cere importuri paralele pentru a ocoli restricțiile și a reduce penuria: de la telefoane la mașini

HotNews.ro
Telefoane Samsung Galaxy A, Foto: Hotnews
Telefoane Samsung Galaxy A, Foto: Hotnews

O listă de 100 de categorii de bunuri care pot fi importate fără acordul de proprietate intelectuală a fost publicată vineri de Rusia pentru a eluda restricțiile impuse după invazia sa în Ucraina, potrivit AFP.

Printre acestea se numără telefoanele Apple și Samsung, marile mărci auto, consolele de jocuri și materialele și piesele de schimb utilizate în industrie, potrivit unui document publicat de Ministerul Industriei și Comerțului.

Aceasta include, de asemenea, produse de consum curent, cum ar fi tacâmurile.

„Conform documentului, se renunță la răspunderea juridică în cazul importului acestor produse de către importatorii care ocolesc canalele oficiale de distribuție”, a precizat ministerul.

Multe dintre aceste bunuri sunt produse de grupuri care au decis să se retragă de pe piața rusă în urma ofensivei împotriva Ucrainei. Altele, cum ar fi piesele de schimb pentru industria auto, fac obiectul sancțiunilor occidentale.

Acest mecanism de importuri paralele este menit să evite penuria în industrie și în comerț de bunuri pe care Rusia nu le poate produce în prezent.

Cu toate acestea, ministerul insistă asupra faptului că nu este vorba de „o autorizație de a importa sau de a vinde produse contrafăcute”.

Președintele Vladimir Putin a declarat în mod repetat în ultimele săptămâni că Occidentul nu a reușit să îngenuncheze economia rusă prin sancțiuni, deși acestea au afectat lanțul de aprovizionare, sectorul financiar și industria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro