Sari direct la conținut

Moscova susține că a respins o tentativă "nebunească" a Kievului de a recuceri Insula Şerpilor

HotNews.ro
Moscova susține că a respins o tentativă "nebunească" a Kievului de a recuceri Insula Şerpilor

Rusia a susținut marţi că a respins o tentativă „nebunească” a forţelor Kievului de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de Moscova în Marea Neagră la începutul ofensivei sale în Ucraina, potrivit AFP.

La începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Insula Şerpilor a devenit un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio ucraineană neautentificată de surse independente şi conform căreia în timp ce echipajul crucişătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea aceştia din urmă ar fi răspuns cu mesajul „Navă de război rusească, du-te naibii!”.

Pe lângă valoarea sa simbolică, insula este, de asemenea, de importanță strategică şi ca urmare a situării sale în largul coastelor ucrainene şi româneşti, ce reprezintă un post de observare bun şi un posibil loc de desfăşurare pentru sisteme de apărare sol-aer.

Moscova a susținut de mai multe ori că a dejucat în trecut tentative de atac ale forţelor ucrainene, dar cea raportată marţi pare să se distingă prin amploarea mijloacelor mobilizate.

„Luni, 20 iunie, la ora 5 dimineaţa, regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă nebunească de a cuceri Insula Şerpilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Potrivit acestuia, forţele ucrainene „intenţionau să lanseze bombardamente aeriene şi de artilerie masive (…) înainte de a debarca şi cuceri” insula.

Konaşenkov a declarat că 15 drone de atac şi de recunoaştere ucrainene au luat parte la raidul aerian şi că baterii de lansatoare de rachete şi de obuziere au fost trase în direcţia insulei.

Totuşi, sistemele de apărare antiaeriană şi antirachetă ruseşti au interceptat toate proiectilele şi au doborât 13 drone, „forţând duşmanul să renunţe la orice debarcare pe Insula Şerpilor”, a susținut Konaşenkov.

În plus, purtătorul de cuvânt a mai spus că radarele ruseşti au detectat în sectorul insulei o dronă de observaţie americană RQ-4 Global Hawk. Declaraţiile lui Konaşenkov nu au putut fi verificate independent, scrie Agerpres, citând AFP.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, după acest eşec forţele ucrainene au vizat platformele de foraj pentru hidrocarburi în Marea Neagră.

Marţi, autorităţile din Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, au declarat că una dintre aceste infrastructuri era în continuare în flăcări. Şapte persoane sunt date dispărute, potrivit sursei citate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro