Sari direct la conținut

Moștenitoarea BASF care n-a vrut averea familiei a anunțat cui o va dona

HotNews.ro
Moștenitoarea BASF care n-a vrut averea familiei a anunțat cui o va dona
Marlene Engelhorn (FOTO: Hannes P Albert / DPA / Profimedia)

Marlene Engelhorn, o moștenitoare a fondatorului gigantului chimic BASF cunoscută pentru faptul că nu și-a dorit averea primită, a donat în sfârșit aproape întreaga sumă, relatează Reuters.

Engelhorn, în vârstă de 32 de ani, a criticat timp de ani de zile ceea ce ea a numit „loteria de naștere” și absența unei taxe de moștenire în Austria, spunând că este necesară modificarea legislației fiscale.

În luna ianuarie ea a anunțat că a trimis 10.000 de invitații unor austrieci prin selecție aleatorie, îndemnându-i pe aceștia să participe la „Consiliul Bunei Redistribuții”, o organizație care să o ajute să decidă cum să își doneze averea pentru a face cât mai mult bine.

Ea a promis atunci că acest consiliu consultativ va avea libertate deplină să decidă unde să meargă banii, fără vreo intervenție din partea sa pentru a încerca să influențeze deciziile.

Moștenitoarea BASF le-a cerut austriecilor să decidă pentru ea cui să își doneze averea

Engelhorn a trimis invitații unor austrieci cu vârsta între 16 și 85 de ani iar lista organizațiilor care urmează să îi primească averea a fost anunțată acum de „Consiliul Bunei Redistribuții”.

„O mare parte din averea mea moștenită, care m-a ridicat într-o poziție de putere doar în virtutea nașterii mele, contrazicând astfel orice principiu democratic, a fost redistribuită acum în conformitate cu valorile democratice”, a spus Engelhorn într-un comunicat de presă.

Un purtător de cuvânt a declarat de asemenea că 77 de organizații au primit 25 de milioane de euro din moștenirea ei și că suma reprezintă „vasta majoritate” a averii sale, deși ea a păstrat o parte a acesteia.

Engelhorn, care locuiește la Viena, a moștenit 27,4 milioane de dolari după moartea bunicii sale, Traudl Engelhorn-Vechiatto, în septembrie 2022. Forbes estima averea lui Engelhorn-Vechiatto la 4,2 miliarde de dolari în momentul morții sale.

Marlene Engelhorn precizase că intenționează să își doneze 90% din avere încă dinainte de moartea bunicii ei.

Ea a spus acum că acest consiliu pe care l-a creat la începutul anului a analizat „mai presus de toate” întrebarea legată de „efectele distribuției inechitabile” a bogăției și că a dezbătut teme privind „democrația și participarea democratică, justiția fiscală și inegalitatea socială”.

Moștenirea lui Engelhorn ajunge la organizații de stânga și ONG-uri umanitare

Elisabeth Klein, o angajată a unui magazin de vânzări cu amănuntul care a făcut parte din „Consiliul Bunei Redistribuții”, spune că unul dintre obiectivele acestuia a fost să susțină prin alocarea banilor „o distribuție mai corectă a bogației, mai multă transparență și raportare asupra acestui subiect și [culegerea] de date mai bune asupra acumulărilor foarte mari de avere”.

În acest scop, două dintre cele 4 donații mai mari de un milion de euro au fost făcute Institutului Momentum, un think-tank de stânga, și Attac Austria, o organizație care se opune politicilor economice neoliberale și „dereglementării piețelor financiare”.

Cele mai mici donații au fost în valoare de 40.000 de euro și cea mai mare dintre ele, în valoare de 1,6 milioane de euro, a fost făcută Federației Austriece pentru Conservarea Naturii.

Printre organizațiile care au primit banii lui Englehorm se numără unele care militează pentru drepturile femeilor, combaterea sărăciei și construirea de locuințe sociale.

„Acum este rândul actorilor politici să facă dreptate pentru lucrurile întrupate de acest grup reprezentativ al populației austriece”, a declarat moștenitoarea BASF.

BASF (Badische Anilin- und Sodafabrik) este cel mai mare producător chimic din lume, având filiale și activități în parteneriat local în peste 80 de țări. Compania are o capitalizare pe bursă de 40 de miliarde de euro.

INTERVIURILE HotNews.ro