Motivele pentru care chirurgia robotică este soluția cea mai bună în cancerul colorectal, explicate de dr. Bogdan Barta, chirurg Regina Maria: „Pacientul vârstnic operat robotic are o evoluție favorabilă comparabilă cu a celui tânăr operat astfel”
Chirurgia robotică în cancerul colorectal devine abordarea chirurgicală preferată atât de medici, cât și de pacienți pentru că oferă mai multe avantaje față de operațiile clasice, dar și față de laparoscopie. „Deși atât chirurgia robotică, cât și cea laparoscopică sunt două procedee minim invazive prin care rezolvăm cancerul colorectal, chirurgia robotică este una mai particulară. Intervenția chirurgicală cu robotul da Vinci este extrem de precisă, foarte corectă din punct de vedere oncologic și cu riscuri foarte reduse de recidivă”, este de părere dr. Bogdan Barta, medic primar Chirurgie generală cu supraspecializare în Chirurgia Robotică, la Spitalul Euroclinic din București, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria.
Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în Statele Unite. În 2023, aproximativ 153.020 de persoane au fost diagnosticate cu acest tip de cancer. În România, potrivit Profilului de țară 2023 făcut de Comisia Europeană, incidența cancerului se situează sub media Uniunii Europene, însă mortalitatea prin cancer este cu 7% mai mare decât media U.E.
În ultimii ani, mortalitatea a crescut pentru 6 tipuri de cancer în țara noastră, printre care și cancerul colorectal.
Estimările pentru România ale Centrului Comun pentru Cercetare, arată că în anul 2022 s-au diagnosticat 95.276 de cazuri noi de cancer. Atât la femei, cât și la bărbați cancerul colorectal se situează între principalele 5 localizări ale cancerului.
Cancerul colorectal, frecvent după vârsta de 50 ani
Vârsta medie la care oamenii sunt diagnosticați cu acest tip de cancer in SUA este 66 ani.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că după vârsta de 50 ani cancerul colorectal este mult mai frecvent și că riscul crește odată cu vârsta. Statistica recentă a arătat că o dată cu creșterea speranței de viață s-a observat și creșterea numarului de cancere colorectale la persoane cu vârsta între 70- 90 ani, aspect atipic in trecut.
Din acest motiv, chirurgii caută tehnici cât mai puțin invazive pentru acest tip de pacienții vârstnici, cu cancer colorectal, care au, în contextul vârstei și foarte multe alte probleme de sănătate. „Toate studiile efectuate pe pacienții cu cancer colorectal, vârstnici operați robotic, au arătat că există rate de morbiditate și de mortalitate mult mai reduse decât în cazul celorlalte procedee. Vorbim în același timp și de o recuperare post-operatorie foarte bună, care pentru pacient este un aspect foarte important”, a subliniat chirurgul Bogdan Barta.
Avantajele chirurgiei robotice: incizii foarte mici, recuperare rapidă și spitalizare mai scurtă
Imobilizarea prelungită la pat a unui vârstnic ar duce la complicații foarte mari, însă ,,pacientul operat robotic are o recuperare postoperatotie foarte rapidă, care este, de multe ori, comparabilă cu a pacientului tânăr operator robotic, astfel încât externările pot avea loc, după o operație atât de extinsă, chiar și a treia zi postoperator”, a mai explicat medicul. În același timp, complicațiile după externare, fie că vorbim de hernii postoperator, eventrații, sunt inexistente după intervențiile robotice, pentru că acestea au loc prin incizii foarte mici, între 7 și 8 milimetri.
„Vorbim de complicații reduse, urinare, sexuale, atât de frecvente în cancerul de rect operat clasic; intervenția fiind foarte corectă oncologic înseamnă practic un risc de recidivă foarte scăzut după intervențiile robotice, altfel spus, o calitate a vieții, pe termen lung, foarte bună pentru pacientul operat în această variantă ”, a afirmat medicul. Dr. Barta a mai punctat un avantaj al operațiilor efectuate cu robotul, durerea minimă ce impune o analgezie foarte redusă.
Studiile științifice confirmă eficiența chirurgiei robotice
Un studiu comparativ între chirurgie robotică și cea laparoscopică în cancerul colorectal a arătat că rezultatele pe termen scurt ale rezecțiilor colorectale robotizate au fost comparabile cu operațiile asistate laparoscopic, cu mai puține conversii la intervenția chirurgicală deschisă, mai puține transfuzii de sânge și o rată mai mică de reoperații în rândul intervențiilor robotizate.
Se știe deja că rezecțiile colorectale laparoscopice sunt sigure și oferă pacienților rezultate mai bune pe termen scurt decât o intervenție chirurgicală deschisă. Studiul a arătat că operațiile laparoscopice presupun mai puțină durere postoperatorie, recuperare mai rapidă, spitalizare mai scurtă și o supraviețuire globală medie mai bună pentru pacienții cu cancer de colon în stadiul II, în vârstă de 75 de ani, în comparație cu chirurgia deschisă.
Chirurgul român e de părere că pacienții, în special cei cu vârste peste 60 ani cu cancer colorectal beneficiază major în urma intervenției efectuate robotic. „Știm foarte bine că majoritatea pacienților cu vârste peste 65 de ani au multiple probleme cardiace, multiple probleme pulmonare și vorbim de riscuri cardio-respiratorii, ori impactul chirurgiei robotice asupra acestor riscuri este foarte redus. În același timp, majoritatea pacienților în vârstă au un grad de anemie din cauza cancerului, secundar rectoragiilor sângerărilor prezente, dar în intervențiile robotice sângerările intra-operatorii sunt foarte reduse, astfel că nu se impun de cele mai multe ori transfuzii de sânge”, a explicat dr. Barta.
O analiză a rezultatelor perioperatorii ale chirurgiei robotizate și laparoscopice pentru cancerul colorectal făcută de cercetători americani a inclus 53.209 de pacienți.
Asociația Chirurgilor Americani a constatat că s-a înregistrat o creștere a intervențiilor chirurgicale minim invazive în cazurile de cancer colorectal de la 8% în 2003 la 43% în 2018. Această creștere a fost însoțită de dovezi care susțin chirurgia colorectală laparoscopică ca fiind superioară intervenției chirurgicale deschise, cu recuperare mai rapidă, dureri postoperatorii mai puține, spitalizare de durată mai scurtă și rezultate oncologice comparabile.
Recent, sistemele chirurgicale robotizate au fost introduse pentru a depăși anumite limitări ale laparoscopiei, oferind o vizualizare 3D mai bună, o cameră stabilă, dexteritate bimanuală, reducerea tremorului și o ergonomie îmbunătățită. Prin urmare, chirurgia colorectală asistată de robot a câștigat o largă acceptare și oferă un avantaj față de laparoscopia convențională.
„Trebuie să vă imaginați că deasupra pacientului stă robotul care susține niște instrumente deosebite ce imită perfect articulația umană. Chirurgul se află la o consolă lângă masa de operație și toate gesturile pe care le face la acest nivel sunt transmise și efectuate identic intraabdominal. Chirurgul singur este capabil să controleze toate cele patru brațe ale robotului, inclusiv o cameră video care mărește imaginea de până la 20 de ori și pe care o poate duce oriunde în cavitatea abdominală. Vă imaginați versatilitatea acestui instrument din punct de vedere al rezolvării cancerului colorectal”, a explicat dr. Bogdan Barta.
Robotul în cancerul colorectal, un instrument extrem de valoros pentru chirurg
Robotul facilitează accesul chirurgului în zone foarte înguste, iar în cazul cancerului de rect, medicul trebuie să facă rezecții joase, să ajungă în locuri greu accesibile.
„În afara faptului că trebuie să tăiem un segment de colon sau de rect, intervenția oncologică presupune și rezecția țesutului limfatic din vecinătate, ori robotul chirurgical facilitează identificarea corectă a planurilor anatomice, a structurilor anatomice fine, nervoase, vasculare. Pentru chirurg este un instrument extrem de valoros, facilitând aceste gesturi chirurgicale dar implicit și pentru pacient, în sensul reușitei acestei proceduri ”, a spus chirurgul.
În opinia medicului Bogdan Barta, intervențiile robotice pentru pacientul vârstnic reprezintă un instrument deosebit. „Sper ca, în curând, toată lumea, inclusiv pacientul vărstnic, să poată avea acces la acest progres tehnologic deosebit, reprezentat de robotul daVinci Xi ”.
Articol susținut de Rețeaua de Sănătate Regina Maria