Sari direct la conținut

Motivul pentru care Google îl onorează cu un Doodle pe Johannes Gutenberg astăzi

HotNews.ro
Google Doodle in onoarea lui Johannes Gutenberg, Foto: Captura ecran
Google Doodle in onoarea lui Johannes Gutenberg, Foto: Captura ecran

Puține persoane din istorie au avut un asemenea impact asupra omenirii ca Johannes Gutenberg, inventatorul german din secolul XV a cărei presă tipografică a declanșat o revoluție a cunoașterii ce s-a răspândit în întreaga lume, scrie CNET.

Pentru a onora remarcabila sa invenție Google și-a dedicat Doodle-ul de miercuri celebrului pionier german, alegând data de 14 aprilie întrucât marchează a 21-a aniversare a lansării unei expoziții despre viața sa la Muzeul Gutenburg din Mainz.

Născut în jurul anului 1400, Gutenberg a inventat în 1439 presa tipografică mobilă ce folosea blocuri metalice care puteau fi produse mult mai repede, prin combinarea unor matrițe mici și refolosibile pentru fiecare literă în parte.

Procesul tipografic inventat de acesta a înlocuit manuscrisele scrise de mână de călugări precum și presele fixe în care foile de hârtie erau presate de blocuri de lemn în care fuseseră gravate textul și/sau ilustrațiile printr-un proces mult mai costisitor și îndelungat.

Gutenberg și-a folosit invenția pentru a publica o carte despre gramatica limbii latine în jurul anului 1451 dar cea mai faimoasă carte a sa a văzut lumina zilei pentru prima dată în 1455, aceasta fiind cunoscută în prezent drept Biblia Gutenberg.

Aceasta avea 42 de rânduri pe fiecare pagină și costa echivalentul salariului pe 3 ani al unui funcționar de rând însă putea fi produsă mult mai rapid și mai ieftin decât variantele scrise de mână a căror producere putea dura până la un an.

Invenția lui Gutenberg s-a răspândit în doar câteva decenii în peste 200 de orașe din Europa și până în secolul XVI cu ajutorul preselor tipografice numărul de cărți tipărite ajunsese la aproximativ 200 de milioane.

Sistemul revoluționar al lui Gutenberg a declanșat o nouă era a comunicațiilor în masă și a permis producerea ieftină a cărților tipărite.

Invenția sa a devenit atât de sinonimă cu comunicarea încât a dat numele unui domeniu în curs de apariție pe atunci numit presă, relatează CNET.

Proiectul Gutenberg, cea mai veche bibliotecă de cărți digitale din lume, este denumit în onoarea sa.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro