Sari direct la conținut

Motivul pentru care Rusia și-a trimis submarinele dotate cu rachete de croazieră în patrulare în Marea Neagră

HotNews.ro
Subbmarin rusesc în Sevastopolul ocupat, Foto: Elizaveta Becker / akg-images / Profimedia
Subbmarin rusesc în Sevastopolul ocupat, Foto: Elizaveta Becker / akg-images / Profimedia

În condițiile în care flota de suprafață a Rusiei a fost lovită în mod repetat de Ucraina, iar multe nave au fost lovite sau retrase în porturile din Crimeea, Moscova a apelat la submarine, inclusiv unele dotate cu rachete de croazieră, anunță un oficial ucrainean, citat de Kyiv Independent.

Rusia a început să folosească submarine pentru a patrula în Marea Neagră după ce o serie de nave au fost atacate de Ucraina, a declarat Dmitro Pletenciuk, un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare din Sud și al Marinei, la televiziunea națională pe 10 iunie.

Ucraina a lovit în mod repetat navele Rusiei de la începutul invaziei la scară largă. Aproximativ 30% din flota rusă din Marea Neagră a fost distrusă până în decembrie 2023, potrivit armatei ucrainene.

„Ei (Rusia) au stabilit deja o practică în care aceste submarine fac rotația dimineața. În regiunea Azov-Marea Neagră, ei au patru submarine, dintre care trei sunt purtătoare de rachete de croazieră. Două submarine merg periodic pe mare”, a declarat Pletenciuk.

În acest moment, au mai spus oficialii ucraineni, pare că Rusia încearcă să organizeze exerciții navale în Marea Azov. Pentru a proteja navele de atacurile dronelor ucrainene, Rusia construiește structuri asemănătoare unor barje, potrivit purtătorului de cuvânt.

În prezent, în Marea Azov se află trei nave de debarcare rusești și trei nave cu rachete mici din proiectul Buyan-M, a precizat Pletenciuk.

Forțele ucrainene au susținut că ar fi lovit Rostov-pe-Don, unul dintre cele patru submarine dotate cu rachete ale flotei ruse, în Sevastopolul ocupat ,în septembrie 2023.

Într-unul dintre cele mai recente atacuri reușite, dronele navale ucrainene Magura V5 au lovit patru nave de patrulare rusești de model KS-701 Tunets (Tuna) în Crimeea la 30 mai, au declarat serviciile de informații militare ucrainene. Două dintre ele ar fi fost distruse, iar alte două avariate.

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro