Sari direct la conținut

În ce stadiu este decontarea vaccinurilor pentru adulți, promisă de Alexandru Rafila: „Există o listă consistentă de vaccinuri propuse”

HotNews.ro
vaccin, Foto: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia
vaccin, Foto: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

​Pacienții cu boli cronice ar urma să beneficieze, începând din acest an, de vaccinuri decontate, afirmă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Am trecut la posibilitatea de a compensa vaccinurile, mai ales pentru pacienţii cu boli cronice. Mă refer, de exemplu, la pacienţii dializaţi, care au nevoie de vaccinare împotriva hepatitei B. Această vaccinare chiar poate fi repetată, având în vedere că seroconversia la ei este mult mai redusă decât în cazul persoanelor cu imunitate de bună calitate. Sigur, şi ei vor fi în rândul beneficiarilor vaccinurilor care vor face subiectul decontării integrale pentru pacienţii cu boli cronice. Cred că e un mare pas înainte care se face prin faptul că trecem de la un sistem în care şi adulţii au acces la vaccinuri, prin compensare”, a afirmat ministrul Sănătății.

„S-a întrunit Comitetul de vaccinologie, există o listă de vaccinuri propuse, o listă consistentă pentru pacienţii cu boli cronice, inclusiv pentru pacienţii care fie sunt la risc de îmbolnăvire – de exemplu, cei dializaţi – fie au diverse boli cronice, inclusiv hepatite virale. Protecţia împotriva infecţiei cu alte micro-organisme cred că este foarte importantă, pentru ca boala lor să nu se decompenseze sau să ajungă la complicaţii care pot să le pună viaţa în pericol”, mai spune Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Rafila a arătat, de asemenea, că este important ca persoanele neasigurate să aibă aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate în ce priveşte accesul la tratament, în cazul bolilor infecţioase: „Bolile infecţioase, care sunt o problemă de sănătate publică, nu ţin cont de statutul de asigurat sau neasigurat, pentru că oprirea transmiterii este esenţială. Să nu aveţi impresia că un asigurat transmite diferit boala faţă de un neasigurat. Din punctul acesta de vedere, virusurile hepatitice nu au preferinţe şi e clar că accesul la tratament reduce riscul de transmitere. Indiferent de statusul pacientului, asigurat sau neasigurat, trebuie să găsim soluţia pozitivă de includere în program”, consideră ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătăţii a subliniat, marţi, și importanţa Fondului pentru inovaţie în vederea asigurării unui mai bun acces la medicamente inovative. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, în contextul Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitelor.

„Cunoaştem foarte bine că mulţi pacienţi în România au primit medicaţia specifică antivirală în perioada de studii clinice, mai ales la Matei Balş, dar şi în alte părţi, şi s-au vindecat. Lucrul acesta sigur că e important, dar nu e suficient. Noi acum încercăm să promovăm acest fond pentru inovaţie, care poate să constituie o posibilitate de introducere a unor medicamente mai rapidă, pentru că într-adevăr, cel puţin până în anul 2021, duratele de aşteptare pentru multe medicamente erau în jur de aproape de trei în România, ceea ce într-adevăr este foarte mult. Şi cred că Fondul de inovaţie – sper să existe şi bani ca să finanţăm acest fond pentru inovaţie şi, bineînţeles, criterii de includere a moleculelor care ar putea să fie date pacienţilor înainte de rambursarea pe cale obişnuită a acestor medicamente – cred că este o soluţie bună. Am avut întâlniri şi cu industria pe această temă. Cred că există o suficient de mare deschidere ca să putem să punem în funcţiune un astfel de mecanism, care nu ar fi un mecanism unic – există şi în alte ţări – şi ar putea să beneficieze şi pacienţii cu hepatite virale, atunci când apar molecule care sunt mult mai eficiente în tratarea bolii”, a afirmat Alexandru Rafila.

Românii care suferă de o boală cronică ar putea avea acces la vaccinuri gratuite, iar adulții sănătoși la vaccinuri compensate cu un anumit procent

Românii care suferă de o boală cronică ar urma să beneficieze de vaccinuri gratuite, în timp ce în cazul adulţilor sănătoşi, vaccinurile ar putea fi compensate cu anumite procente, astfel încât imunizarea să fie „atractivă”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a promis, încă din aprilie 2022, în cadrul dezbaterii „Accesibilitate vs. informare în vaccinarea pe durata întregii vieţi”, organizată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, că în 2023, România ar putea avea un cadru legislativ pentru compensarea vaccinurilor și un buget pentru acest lucru.

Persoanele cu boli cronice ar putea să beneficieze de vaccinuri gratuite, în timp ce în cazul adulţilor sănătoşi vaccinurile ar putea să fie compensate cu anumite procente, astfel încât imunizarea să fie „atractivă”, spunea la acea vreme Alexandru Rafila: „Trebuie să găsim mecanismul prin care să putem să compensăm vaccinurile mai ales pentru persoanele cu boli cronice şi aş zice şi nu numai, pentru că discutăm despre vaccinarea adultului. O componentă importantă este educaţia şi informarea persoanelor adulte. (…) Pentru un pacient cu o boală cronică – compensare care să fie echivalentă cu gratuitatea. Adulţii sănătoşi – poate un alt procent, care să facă atractiv vaccinul, pe de o parte, şi cred că şi pentru autorităţi în general, pentru CNAS este o bună procedură, care până la urmă – dincolo de reducerea morbidităţii şi mortalităţii – scade şi din punct de vedere al costurilor foarte mult impactul asupra cheltuielilor făcute de casele de asigurări de sănătate.”

Statul trebuie să găsească „pârghii” de compensare a vaccinurilor, mai spunea atunci ministrul Sănătății: „Pentru că discutăm de protecţie individuală, dar şi de sănătate publică în acelaşi timp, este normal ca statul să găsească pârghii de compensare a vaccinurilor, încât să avem într-adevăr o politică de sănătate publică coerentă. (…) Probabil că trebuie să rezolvăm şi HTA – aşa-numita evaluare a tehnologiilor medicale, care în cazul vaccinurilor are cu totul şi cu totul altă semnificaţie, fiind vorba de produse biologice care previn boala, nu care au un efect terapeutic.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro