În Japonia, un scandal politico-financiar „mătură” patru miniștri și amenință guvernul Kishida
- Redactia Hotnews
Patru miniștri japonezi au demisionat joi, a doua zi după ce premierul Fumio Kishida și-a anunțat dorința de a confrunta vastul scandal de fraudă financiară din cadrul partidului său, ceea ce face și mai delicată situația politică a executivului, potrivit Liberation, citat de Rador Radio România.
„Persoana potrivită în poziția potrivită”: Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a justificat în mod repetat alegerea colaboratorilor săi cu ocazia remanierii guvernamentale din septembrie. Trei luni mai târziu, patru miniștri și alți opt oficiali, inclusiv cinci viceminiștri și șeful biroului politic al Partidului Liberal Democrat (PLD), prezidat de Fumio Kishida, au fost de facto demiși. Probabil că lista nu este terminată. Motiv: toți sunt bănuiți că nu au declarat sume primite în numerar și în secret din fondurile „facțiunii Abe” din care fac parte în cadrul PLD.
Pleacă astfel doi piloni care salvaseră situația la remanierea de sfârșit de vară: Hirokazu Matsuno, secretarul general și purtătorul de cuvânt al guvernului, numărul doi de facto în executiv, și Yasutoshi Nishimura, puternicul și ambițiosul ministru al Industriei, Comerțului, Energiei și activităților economice.
În locul lor intră doi foști „tenori” (Yoshimasa Hayashi și Ken Saito) care fuseseră debarcați cu trei luni mai devreme, dar care au noua virtute de a nu aparține acum tricardului „facțiunea Abe”, care și-a păstrat numele în ciuda morții liderului omonim, Shinzo Abe, asasinat în iulie 2022.
De fapt, întregul PLD este în frământare, iar Kishida o știe foarte bine. De aici și dificultățile sale în a explica o strategie clară în cadrul conferinței de presă susținute miercuri seară, când a fost nevoit să se limiteze la a repeta că se va comporta ca „un fulger de foc” și că „răspunsurile vor trebui date odată ce faptele vor fi stabilite”.
„Faptele”, contrar celor spuse de el, nu vor fi neapărat versiunea pe care aleșii în cauză vor să o dea „după ce au efectuat propria anchetă și au corectat erorile”. Ci mai curând rezultatele investigațiilor juridice desfășurate de echipa de cincizeci de anchetatori din toată țara pentru a ajuta departamentul financiar al parchetului din Tokyo.
O legislație foarte permisivă
Totul a început cu un articol în ziarul comunist Shinbun Akahata, în urmă cu mai bine de un an. Unul dintre jurnaliști a observat diferențe în declarațiile financiare publicate de facțiunile PLD și de entitățile finanțatoare ale fiecărui ales. Un profesor de drept la Universitatea Kobe, Hiroshi Kamiwaki, a cercetat aceste declarații suspecte și a trimis mai multe denunțuri la parchetul din Tokyo.
De atunci, acesta a verificat și a divulgat presei elemente din anchetă. Se pare că zeci de parlamentari din facțiune au beneficiat de ani de zile de rambursări secrete de bani, profitând de o legislație foarte permisivă.
Entitățile politice sunt de fapt autorizate să vândă la prețuri mari și în exces către firme, persoane fizice și alți potențiali cumpărători de locuri pentru recepții în prezența aleșilor, recepții care servesc drept pretexte pentru donații deghizate.
„La acest nivel, în condițiile în care discrepanțele de sume se repetă în fiecare an pentru mulți aleși, nu poate fi vorba de o eroare de contabilitate, așa cum încearcă să-i facă pe oameni să creadă parlamentarii în cauză. Aceasta face parte dintr-un sistem ascuns de a obține bani, decis de ierarhie”, explică profesorul Kamiwaki pentru Libération.
„Ancheta nu ar trebui să se limiteze la inculparea contabililor, acolo există o responsabilitate a aleșilor”, insistă el, considerând în continuare că delapidarea vizibilă în conturi este poate doar partea vizibilă a aisbergului.
„Acesta este cel mai mare scandal politico-financiar de la sfârșitul anilor 1980 încoace”, crede Kamiwaki. „Legea care ar trebui să reglementeze practicile este o sită cu o gaură mare la mijloc”, adaugă avocatul și fostul procuror Nobuo Gohara. Dar el se teme că încadrarea penală a faptelor va fi complicată, deoarece legislația concepută de aleși le oferă multe portițe de scăpare. „Nu există un corp de control”, se plânge avocatul Kamiwaki.
Deși deocamdată facțiunea Abe, foarte supărată pe premier, se află în centrul scandalului, riscă să vină și rândul celorlalți. Zilele guvernului Kishida par numărate. Premierul viza realegerea ca președinte al PLD în toamna lui 2024, pentru a rămâne încă trei ani în scaunul de prim-ministru.
Potrivit ultimului sondaj, publicat joi, 14 decembrie, de agenția de presă Jiji, cota de popularitate a executivului a scăzut la 17%, procent nemaivăzut de la revenirea acestui partid la putere, în decembrie 2012.