Sari direct la conținut

Înalt responsabil american în Orientul Mijlociu pentru a negocia eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza

HotNews.ro
Casa Albă, Foto: Rob Mcleod / robertharding / Profimedia
Casa Albă, Foto: Rob Mcleod / robertharding / Profimedia

Brett McGurk, coordonatorul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord călătoreşte în regiune săptămâna aceasta pentru a încerca să facă să avanseze acordul privind ostaticii şi a purta discuţii cu Israelul despre ofensiva prevăzută la Rafah, a anunţat marţi Casa Albă, notează AFP și Agerpres.

McGurk va purta discuţii miercuri în Egipt şi joi în Israel, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby.

Această călătorie intervine într-un moment în care Statele Unite şi alţi doi mediatori, Qatarul şi Egiptul, încearcă să obţină, înaintea Ramadanului la începutul lunii martie, un nou acord de armistiţiu care să permită o pauză de câteva săptămâni în lupte, însoţită de eliberarea ostaticilor.

Discuţiile purtate de McGurk au scopul de a vedea „dacă putem obţine acest acord privind ostaticii”, a declarat Kirby presei.

Pe de altă parte, McGurk va reitera preocupările preşedintelui Joe Biden legate de o operaţiune la Rafah fără protecţia civililor, a asigurat Kirby.

Israelul a respins apelurile repetate de a cruţa Rafah, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, unde sunt înghesuiţi aproximativ 1,4 milioane de palestinieni strămutaţi după ce au fugit de bombardamentele intensive.

„În circumstanţele actuale, fără a lua în considerare siguranţa acestor refugiaţi, continuăm să credem că o operaţiune la Rafah ar fi un dezastru”, a declarat Kirby.

Marţi, Statele Unite au respins prin veto o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza, apreciind că adoptarea textului ar fi subminat negocierile în curs.

În cursul atacului său fără precedent din 7 octombrie pe teritoriul israelian, Hamas a luat aproximativ 250 de ostatici, dintre care 130 se află încă în Fâşia Gaza, 30 fiind presupuşi morţi, potrivit Israelului.

Acest atac a dus la moartea a aproximativ 1.160 de persoane în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor israeliene.

Riposta Israelului a provocat un dezastru umanitar în Gaza, omorând peste 29.000 de persoane, în principal femei şi copii, potrivit ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro