Sari direct la conținut

NASA dă asigurări că astronauții de pe Starliner nu sunt blocați pe Stația Spațială Internațională. Sunt investigate scurgerile de heliu

HotNews.ro
Capsula Boeing CST-100 Starliner, Foto: boeing.com
Capsula Boeing CST-100 Starliner, Foto: boeing.com

Cei doi astronauţi care au ajuns la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în urmă cu trei săptămâni, la bordul noii capsule Starliner a Boeing, nu sunt „blocaţi” acolo, a anunţat NASA, chiar dacă data revenirii vehiculului spaţial continuă să fie amânată şi depinde de analiza unor noi teste, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Testele vizează în special problemele întâmpinate în zbor la propulsoarele capsulei la momentul apropierii şi andocării Starliner la ISS. Vor fi efectuate teste la sol pe propulsoare similare pentru a recrea mediul spaţial şi a înţelege mai bine cauza problemei.

Aceste teste ar urma să dureze aproximativ două săptămâni şi abia ulterior va fi stabilită o dată de întoarcere. „Butch şi Suni nu sunt blocaţi în spaţiu”, a subliniat vineri Steve Stich, un înalt responsabil NASA, în cadrul unei conferinţe de presă neobişnuit de tensionată. Revenirea vehiculului spaţial nu este „presantă”, a adăugat el.

Amânări repetate ale întoarcerii

Astronauţii Butch Wilmore şi Suni Williams urmau iniţial să petreacă puţin peste o săptămână la bordul laboratorului orbital. Acest lucru a determinat presa americană să se întrebe dacă cei doi astronauţi sunt în prezent lipsiţi de un mijloc de întoarcere.

„Ei nu sunt blocaţi pe ISS, echipajul nu se află în pericol”, a subliniat Mark Nappi, senior manager la Boeing. „Este destul de dureros să citeşti lucrurile care circulă. Am avut un zbor de testare foarte bun până acum, iar acesta este perceput într-un mod oarecum negativ”, a spus Nappi.

„Putem readuce Starliner în orice moment”, a insistat el. Dar „nu înţelegem suficient de bine (problemele întâlnite, n.r.) pentru a le rezolva în mod definitiv, aşa că singura modalitate de a face acest lucru este să ne acordăm timp” şi „să adunăm mai multe date”, a precizat reprezentantul Boeing.

Pe lângă propulsoare, capsula Starliner – un nou vehicul comandat în urmă cu 10 ani de NASA pentru a acţiona ca un taxi spaţial pentru astronauţii săi trimişi către ISS – este afectată de o altă anomalie. NASA şi Boeing încă investighează cauza scurgerilor de heliu detectate în zbor.

Heliul nu este inflamabil, dar este utilizat pentru sistemul de propulsie. Cu toate acestea, vehiculul spaţial are încă suficient heliu pentru călătoria de întoarcere, potrivit agenţiei spaţiale.

Această misiune, efectuată de Boeing cu ani întârziere faţă de programul iniţial, este prima cu echipaj uman a Starliner şi este necesară pentru ca această capsulă să obţină certificarea NASA şi să îşi înceapă ulterior operaţiunile regulate. Între timp, în ultimii patru ani, astronauţii NASA au zburat spre ISS cu capsulele spaţiale ale companiei SpaceX.

INTERVIURILE HotNews.ro