Sari direct la conținut

NATO susține că Rusia nu are suficiente forțe pentru o pătrundere majoră în Ucraina

HotNews.ro
Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, Foto: Virginia Mayo / AP / Profimedia
Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al fortelor NATO din Europa, Foto: Virginia Mayo / AP / Profimedia

Rusia nu dispune de suficiente forțe pentru a realiza un progres major în ofensiva sa în curs de desfășurare în Ucraina, a declarat joi un comandant militar de rang înalt al NATO, citat de AFP.

„Rușii nu au forțele necesare pentru a realiza o descoperire strategică și, mai mult decât atât, nu au abilitățile sau capacitatea de a face acest lucru”, a declarat comandantul suprem al forțelor aliate din Europa (Saceur), generalul american Christopher Cavoli, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, unde se află cartierul general al NATO.

Ucraina a anunțat joi că frânează avansul militar rusesc în nord-estul țării, unde situația rămâne „extrem de dificilă”, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, Moscova conducând o ofensivă care i-a permis să obțină cele mai mari câștiguri teritoriale de la sfârșitul anului 2022.

„Sunt în contact foarte strâns cu colegii noștri ucraineni și sunt încrezător că vor putea rezista”, a adăugat generalul Cavoli.

Livrări de arme în curs de desfășurare

Pentru a face față acestei ofensive, Kievul insistă să accelereze livrările de arme și muniții promise de aliații săi occidentali, criticând faptul că acestea durează mult prea mult.

Cu toate acestea, generalul Cavoli ne-a asigurat că livrări importante sunt în curs de desfășurare. „Le trimitem cantități mari de muniție, cantități mari de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune și un număr semnificativ de vehicule blindate chiar în acest moment”, a declarat el.

La 10 mai, Rusia a lansat o nouă ofensivă terestră împotriva regiunii Harkov, pătrunzând dinspre nord în două sectoare de frontieră, Vovchansk și Lukianți, situate la aproximativ cincizeci și, respectiv, treizeci de kilometri de orașul Harkov.

Asaltul rusesc exploatează slăbirea forțelor ucrainene din ultimele luni, Kievul fiind în criză nu doar de oameni, ci și de arme și muniții din cauza întârzierilor în acordarea ajutorului militar occidental.

Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână, în principal în regiunea Harkov (nord-est), cel mai mare câştig al său din ultimul an şi jumătate pe frontul din Ucraina, potrivit unei analize publicate joi de AFP în baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).

Harkov: Situația este „extrem de dificilă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers joi în regiunea Harkov, în care Rusia a lansat această nouă ofensivă, cu un număr de 30.000 de soldați, pe data de 10 mai.

Atacurile puternice ale rușilor au determinat armata ucraineană să repoziționeze unele trupe în direcția Kupiansk, la est de cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, a anunțat miercuri Statul Major General.

În orașul Harkov a ajuns joi și Zelenski, după ce anterior și-a anulat vizitele externe programate pentru această săptămână. El a precizat pe Telegram că a avut întâlniri cu armata ucraineană și a spus că situația pe câmpul de luptă este „extrem de dificilă”, dar se află „sub control în general”.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro