Sari direct la conținut

Încă o țară europeană va dona avioane multirol F-16 Ucrainei (presă) / România a cumpărat deja peste jumătate din flotila sa

HotNews.ro
Avioane F-35 și F-16, Foto: Jakub Porzycki / AFP / Profimedia
Avioane F-35 și F-16, Foto: Jakub Porzycki / AFP / Profimedia

Norvegia a decis să doneze avioane de luptă F-16 Ucrainei, devenind astfel a treia țară europeană care urmează să facă acest lucru, a transmis joi televiziunea norvegiană TV 2, citând surse anonime apropiate de dosar, potrivit Reuters.

TV 2 nu a precizat câte avioane F-16 ar urma să ofere Norvegia Kievului. Ministerul de externe de la Oslo nu a dat deocamdată curs solicitării Reuters de a comenta informația.

Dacă se confirmă, țara nordică va deveni a treia țară parteneră a Ucrainei care îi va furniza aeronave de acest fel, după Danemarca și Olanda. Acestea au anunțat în comun decizia la finele săptămânii trecute.

Informația privind donația norvegiană a fost transmisă de TV 2 în contextul în care premierul Jonas Gahr Stoere s-a întâlnit joi la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski. Prim-ministrul norvegian a anunțat noi donații de rachete antiaeriene și alte echipamente pentru Kiev, fără a declara însă nimic despre avioane F-16.

Ucraina cere partenerilor săi occidentali de anul trecut avioane F-16, invocând puterea lor distructivă și disponibilitatea lor la nivel globa.

Avioanele sunt echipate cu un tun de 20 de milimetri și pot transporta bombe, rachete și alte proiectile.

Numeroase state membre ale NATO dețin avioane F-16 în arsenalul lor, ceea ce face găsirea unor componente necesare pentru reparații mai ușoară comparativ cu unele dintre aeronavele militare de fabricație sovietică pe care Ucraina le are.

Norvegia vinde peste jumătate din avioanele sale F-16 României

Norvegia și-a retras anul trecut flotila sa de avioane F-16 care număra 57 de unități și a ajuns la acord cu guvernul român să vândă 32 dintre ele țării noastre. În data de 9 iunie a acestui an ministrul norvegian al apărării Bjørn Arild Gram a anunțat finalizarea tranzacției.

„Vreau să felicit aliatul nostru NATO, România, care s-a purtat profesionist în negocieri”, a declarat atunci ministrul norvegian. Înainte să fie predate României, toate aeronavele sunt supuse unor lucrări de mentananţă.

Alte 12 aeronave F-16 urmează să fie vândute unei companii private pentru instruirea piloților de luptă americani, deși această tranzacție nu a fost deocamdată finalizată și unii experți au spus că avioanele ar fi potrivite pentru o donație destinată Ucraieni.

În ceea ce privește celelalte 13 avioane F-16 care ar rămâne Norvegiei după aceste două acorduri, ministrul norvegian al apărării a spus despre ele că repararea lor ar fi prea costisitoare sau dificilă și că ele ar putea fi donate unor muzee militare, folosite pentru piese de schimb sau trimise la casare.

Norvegia și-a înlocuit avioanele F-16 cu succesorul lor, modelul F-35.

Urmărește ultimele evoluții din a 547-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro