Sari direct la conținut

Încearcă Belarusul să îi prindă pe rușii care vor să scape de mobilizare? Controalele la frontiera dintre Belarus și Rusia au fost reintroduse „parțial”

HotNews.ro
Putin si Lukasenko, Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia
Putin si Lukasenko, Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, a reinstaurat parțial controalele la granița cu țara sa vecină, a declarat miercuri ministrul de externe din Belarus, Serghei Aleinik, relatează The Guardian, citând Associated Press.

Aceasta este prima dată în ultimii 28 de ani când au fost controale la graniță, a raportat AP.

Potrivit lui Aleinik, introducerea controalelor la frontieră a avut ca scop evitarea intrării cetățenilor țărilor terțe în Belarus, înainte de implementarea unui acord interguvernamental privind recunoașterea reciprocă a vizelor.

Cu toate acestea, activiștii pentru drepturile omului cred că controalele la frontieră vor viza bărbații ruși care încearcă să evite mobilizarea în armata rusă.

Aleinik a spus că controalele persoanelor care trec granița dintre Belarus și Rusia sunt efectuate de polițiștii de frontieră din Belarus în strânsă cooperare cu omologii lor ruși. „Nu este cu adevărat control, este mai degrabă ca monitorizarea situației de la graniță”, a spus Aleinik reporterilor de la Moscova.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat în aprilie o lege care facilitează mobilizarea rușilor în armată.

Potrivit noii legi, un rezervist poate fi acum mobilizat electronic, prin intermediul unui portal al serviciilor publice rusești.

Anterior, convocările trebuiau să fie înmânate personal.

Președintele Vladimir Putin decretase o mobilizare a 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, a cărei punere în aplicare a fost adesea haotică.

Săptămâna trecută, guvernul rus a avizat negativ o inițiativă de a scuti de la mobilizarea „parțială” cetățenii care nu aveau stagiul militar încheiat în momentul decretării acesteia.

Un proiect de lege în acest sens a fost redactat și înaintat Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, de un deputat al Partidului Comunist, Mihail Matveev, acesta propunând mai multe amendamente pentru completarea legii „Cu privire la pregătirea și desfășurarea mobilizării în Federația Rusă”.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro