Îngheţată cu oxid de etilenă, potențial cancerigen, retrasă din magazinele Cora și Metro
Un baton de ciocolată cu înghețată şi un sortiment de îngheţată cu mentă sunt retrase din magazinele Cora și Metro din cauza prezenţei oxidului de etilenă, potențial cancerigen, potrivit unor anunţuri de vineri ale Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Conform ANSVSA, Cora retrage din mai multe magazine din țară un baton de înghețată, din cauza prezenței oxidului de etilenă într-un ingredient din compoziţia produselor. Denumirea produsului: „baton ciocolaată neagră/vanilie 3X120ML/250,5 G”.
Cei care au cumpărat acest produs sunt îndemnați să nu îl consume și să îl returneze în orice magazin Core, pentru a-și primi banii înapoi.
Tot din cauza oxidului de etilenă în aditivul utilizat ‐ guma de carruba, Metro retrage din mai multe magazine din țară un sortiment de înghețată cu mentă. Denumirea produsului: „Metro Chef înghețată mentă. 2.5L”, producător: FRONERI France SAS.
Și în acest caz, cei care au cumpărat un astfel de produs sunt îndemnați să îl returneze în magazin, urmând să primească contravaloarea.
Comisia Europeană: Produsele pe bază de gumă de caruba (E410) contaminată cu oxid de etilenă trebuie retrase integral
Companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă „vor trebui, sub controlul autorităţilor naţionale competente, să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate” cele care au fost deja cumpărate de consumatori, a indicat unitatea de criză înfiinţată pe această temă, a transmis atunci CE.
Rechemarea se referă la produsele care conţin gumă de caruba, un aditiv (E410) utilizat în special în îngheţate, care a fost contaminată cu oxid de etilenă. Acest „agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător” este interzis în Uniunea Europeană, dar a fost detectat în numeroase produse importate sau provenind din produse importate contaminate.
Ce este guma de caruba
Guma de caruba este o polizaharidă utilizată ca aditiv alimentar. Aceasta este comercializată sub formă de pudră alb-gălbuie sau sub formă de gel. Este obţinută din seminţele arborelui de caruba, cultivat în principal în zona Mediteranei. Guma de caruba (E410) este folosită ca agent de îngroşare şi stabilizator în produsele alimentare, cosmetice şi medicamente. În procesul de fabricare a E410 se poate folosi, în funcţie de procedeul urmat, acid sulfuric, etanol şi izopropanol.
Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.