Sari direct la conținut

Nicolae Ciucă, mesaj de 9 mai: Astăzi, în plin secol XXI, nu mai e loc de sfere de influenţă şi suveranităţi limitate

HotNews.ro
Nicolae Ciuca, Foto: Facebook/ Guvernul Romaniei
Nicolae Ciuca, Foto: Facebook/ Guvernul Romaniei

Premierul Nicolae Ciuca a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul marcării zilei de 9 mai 1945 – încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa şi capitularea Germaniei Naziste, în care arată că astăzi, în plin secol XXI, nu mai e loc de sfere de influenţă şi suveranităţi limitate, de state care aplică politica bunului plac al vreunui lider vremelnic, notează News.ro. Ciucă mai spune că lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial trebuie să ne facă să nu tolerăm războiul total şi nejustificat, aruncatul cu cuvintele şi etichetele legate de nazism sau folosirea unei asemenea imagini a propagandei pentru a justifica un război de cucerire împotriva unui stat independent, aşa cum procedează astăzi Rusia în Ucraina.

„Europa a fost zguduită de război pe scară largă în mijlocul secolului trecut în ceea ce avea să devină cel de-Al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă, o dictatură având la bază ideologia de extremă dreaptă a lui Hitler, a vrut să cucerească lumea. La 7 mai 1945, trupele germane au capitulat necondiţionat în Vest, iar la 9 mai 1945, în Est. Dorinţa de cucerire şi dominaţie prin forţa armelor s-a sfârşit tragic, dar a deschis calea revenirii la pace, la Europa unită, la democraţie”, spune premierul.

Nicolae Ciucă arată că au fost 6 ani de profundă suferinţă pentru întreaga omenire.

„Pentru Europa, cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat distrugere, a însemnat tragedie umană şi, de asemenea, eroismul rezistenţei vitejeşti a statelor supuse invaziei, cuceririlor, dominaţiei străine. Pactul Ribentropp-Molotov dintre Germania nazistă şi Rusia sovietică, care a pregătit declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, este cea mai perfidă expresie a politicii de Mare Putere, o formulă de împărţire a lumii, teritoriilor şi de batjocorire a sorţii oamenilor, de nesocotire a voinţei popoarelor, a dreptului lor la viaţă şi istorie, la suveranitate, independenţă şi integritate teritorială, a dreptului lor la pace”, afirmă şedul Executivului.

El continuă: ”Credeam că cel de-al Doilea Război Mondial va fi ultima oară când vom avea parte de războiul total, distructiv, pe scară largă în Europa, când tehnica militară şi bombele au pus la pământ oraşe, sate, oameni, vieţi şi destine. Din păcate nu a fost aşa: astăzi Rusia a declanşat un război de cucerire pe scară largă împotriva Ucrainei, război prin care pune sub semnul întrebării securitatea în Europa, dreptul internaţional, lumea bazată pe reguli. Rusia şi-a încălcat, astfel, toate angajamentele pe care le-a luat după al Doilea Război Mondial, promovând excepţionalismul şi suveranitatea limitată în Europa, nesocotirea Chartei ONU şi a tuturor angajamentelor luate după sfârşitul Războiului Rece”.

Premierul afirmă că ”este motivul pentru care România, poporul român şi cetăţenii noştri celebrează astăzi victoria Raţiunii, Adevărului şi a Dreptăţii asupra militarismului, autoritarismului şi dictaturii în Europa”.

„În 1945 a fost vorba despre nazism, cea mai oribilă formă de degradare umană, care a pus sub semnul întrebării dreptul la viaţă şi la existenţă egală pe baza rasei şi etniei. Holocaustul e pe deplin legat de cel de-al Doilea Război Mondial şi va rămâne o rană adâncă în istoria omenirii, pe care nu mai trebuie ca nimeni, niciodată să o uite”, mai afirmă el.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial trebuie să ne facă să nu tolerăm războiul total şi nejustificat, aruncatul cu cuvintele şi etichetele legate de nazism sau folosirea unei asemenea imagini a propagandei pentru a justifica un război de cucerire împotriva unui stat independent, aşa cum procedează astăzi Rusia în Ucraina”.

„Sărbătoarea încheierii războiului şi înfrângerii Germaniei Naziste trebuie să fie un moment de mobilizare dar şi de speranţă pentru înfrângerea viitoare a aventurismului militarist rus, condamnat cvasi-unanim la nivel mondial prin votul a 144 de state din întreaga lume, în cadrul Adunării Generale a ONU”, mai spune premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului arată că, astăzi, în plin secol XXI, nu mai e loc de sfere de influenţă şi suveranităţi limitate, de state care aplică politica bunului plac al vreunui lider vremelnic.

”Suntem o comunitate internaţională unită, de state suverane, care a trăit în pace aproape 80 de ani tocmai pentru că a respectat regulile şi ne-am respectat unii pe alţii. Cel de-al Doilea Război Mondial, al cărui final în Europa îl celebrăm astăzi trebuie să ne reamintească tuturor care e soarta tiranilor şi a celor ce visează să ocupe teritoriile vecinilor şi să domine lumea. Sperăm ca raţiunea şi pacea să revină pe continentul european cât mai curând.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro