Sari direct la conținut

Nikki Haley vrea să îl învingă pe Trump, dar sondajele îi sunt nefavorabile până și în statul său natal

HotNews.ro
Donald Trump si Nikki Haley, Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / Profimedia
Donald Trump si Nikki Haley, Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / Profimedia

Nikki Haley, singura rivală a lui Donald Trump în rândul conservatorilor, se luptă să convingă că ea este cea care va purta culorile republicane în alegerile prezidențiale din noiembrie, chiar dacă sondajele o dau perdantă în alegerile primare ale partidului în statul său natal, Carolina de Sud, potrivit AFP.

„Unu la unu, Trump nu îl bate pe Biden. Eu îl înving pe Biden”, a declarat joi fostul ambasador al ONU.

Fostul guvernator al Carolinei de Sud, în vârstă de 52 de ani, este acum singurul republican care contestă nominalizarea partidului împotriva fostului său lider și speră că statul său natal o va ajuta să triumfe în alegerile primare din 24 februarie.

Discursul ei se adresează republicanilor moderați și democraților nehotărâți. Nikki Haley a evidențiat „haosul” primului mandat al lui Donald Trump și a criticat vârsta înaintată a celor doi bărbați, care candidează fiecare la un al doilea mandat: magnatul republican are 77 de ani, iar președintele democrat Joe Biden 81 de ani.

Se anunță a fi o bătălie dificilă. Un sondaj realizat de Washington Post și Monmouth University, publicat joi, îl plasează pe Donald Trump cu un avans considerabil față de ea, cu 58% din voturi (32% pentru Nikki Haley).

Valori: o alegere între „un republican și un fascist”

Susținătorii ei, adunați la Doc’s Barbecue din Columbia, capitala Carolinei de Sud, încă mai vor să creadă, unul dintre ei rezumând cursa drept o alegere între „un republican și un fascist”.

„Îmi plac foarte mult valorile ei”, spune Sarah Rock, care poartă pe tricou o insignă pe care proclamă „Eu o aleg pe Nikki”.

„Nu va avea probleme penale și cred că este ceea ce are nevoie țara noastră”, spune ea, făcând aluzie la procesele judiciare în care este prins Donald Trump.

Jody Lowman, din Lexington, Carolina de Sud, spune că i-a plăcut discursul de campanie al lui Nikki Haley.

„Trump ne va duce direct într-un alt război mondial, dacă nu o face Biden mai întâi”, a răbufnit el.

„Fără apă pentru Nikki”…

Dar umbra ultrafavoritului dreptei nu este niciodată departe. În afara mitingului pentru Nikki Haley, o camionetă i-a ironizat pe susținătorii ei cu steaguri pro-Trump.

Donald Trump se profilează deja ca învingător al cursei republicane, grație victoriilor sale în alegerile primare din Iowa și New Hampshire, unde Haley spera să atragă alegătorii independenți.

Spre deosebire de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, ea a refuzat să se retragă și să-l lase pe Trump să se concentreze asupra duelului său cu Joe Biden.

Tenace, ea a pus pe tapet o serie de sondaje care arătau că ar avea mai multe șanse decât Donald Trump de a-l învinge pe actualul președinte într-o eventuală finală.

Prin urmare, Trump este obligat să continue să lupte pentru Carolina de Sud, într-un moment în care ar prefera să își dedice resursele campaniei naționale.

„Nu i-aș da apă lui Nikki nici dacă i-ar fi sete”, a proclamat Regina Sidik, o îngrijitoare în vârstă de 56 de ani, după o conferință de presă cu republicanii apropiați de Trump, joi, pe treptele Capitoliului local.

Purtând un tricou „Team Trump”, doamna Sidik a declarat că a votat democrat timp de 20 de ani, dar că acum vrea să „facă America măreață din nou”, după cum a spus fostul președinte.

Nikki Haley, pe de altă parte, „nu a făcut nimic pentru noi”, spune ea.

Atacată de Trump / Tema sclaviei

Fostul guvernator a avut parte de controverse în timpul campaniei, în special când a evitat să spună că sclavia a stat la baza Războiului Civil American.

Aceasta este o problemă importantă în Carolina de Sud, un stat cu o mare populație de culoare pe care democrații îl curtează.

Insistența lui Haley de a rămâne în cursă l-a indignat în mod clar pe Donald Trump.

Într-un discurs furios după victoria sa în New Hampshire, acesta s-a înconjurat de liderii din Carolina de Sud, inclusiv de actualul guvernator, și a criticat-o dur pe Nikki Haley pentru că nu i-a jurat credință.

De asemenea, el se referă în mod regulat la originile străine ale acestei fiice de imigranți indieni, folosind (și uneori pronunțând greșit) prenumele ei. Ea s-a născut Nimarata Nikki Randhawa și a luat numele soțului ei.

La rândul său, Nikki Haley spune că nu are „probleme personale” cu el, dar insistă că va continua să lupte în Carolina de Sud și în alte părți atâta timp cât va reuși să reducă distanța dintre ea și rivala sa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro