Sari direct la conținut

Nikolai Patrușev acuză direct NATO de implicare în operațiunea ucraineană asupra Kursk

HotNews.ro
Nikolas Patrusev alaturi de Vladimir Putin, Foto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images
Nikolas Patrusev alaturi de Vladimir Putin, Foto: Mikhael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Nikolai Patrușev, fost șef al Consiliului de Securitate al Rusiei și unul din cei mai vechi aliați ai lui Vladimir Putin, a respins afirmațiile SUA, privind neimplicarea în planificarea operațiunii asupra Kursk, și a acuzat direct Occidentul de sprijinirea Ucrainei în atacarea teritoriului rus, potrivit Reuters.

„Operațiunea din regiunea Kursk a fost planificată și cu participarea NATO și a serviciilor speciale occidentale”, a declarat Patrușev, într-un interviu pentru Izvestia.

Armata ucraineană a lansat o incursiune surpriză peste graniță în regiunea Kursk pe data de 6 august, aducând forțele ucrainene regulate pentru prima dată pe teritoriul Rusiei.

Aliații cheie ai Ucrainei din Occident au declarat că nu au fost informați cu privire la incursiunea militară pe care Statul Major de la Kiev intenționa să o declanșeze în Kursk, însă Mihailo Podoliak, unul din cei mai apropiați consilieri ai lui Zelenski, a lăsat de înțeles că Ucraina nu s-a hazardat să lanseze o astfel de operațiune fără aprobarea marilor cancelarii occidentale care îi furnizează armament și alte echipamente militare.

„Există anumite lucruri care trebuie făcute cu elementul surprizei și acestea trebuie să se întâmple la nivel local”, a declarat consilierul lui Zelenski pentru The Independent. „Însă au existat discuții cu forțele partenere, doar că nu la nivel public”, a adăugat el.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a reiterat miercuri că administrația de la Washington nu a fost informată cu privire la atacul iminent pe teritoriul Rusiei. Când a fost întrebată de jurnaliști explicit despre acest lucru și dacă SUA au participat la planificarea incursiunii ucrainene, ea a răspuns: „Absolut, nu”.

„Nu, nu am avut nimic de-a face cu asta. Acesta este un lucru pentru ucraineni, să discute despre operațiunile lor militare. Politica noastră asupra acestui subiect nu s-a schimbat”, a adăugat ea în timpul briefingului său cu presa.

Incursiunea în Kursk, planificată în cel mai mare secret de Kiev

Cotidianul The New York Times, care a trimis reporteri la granița dintre Ucraina și regiunea Kursk pentru a discuta cu militarii ucraineni desfășurați aici, a transmis că incursiunea militară de acum a fost pregătită în cel mai mare secret de Statul Major al Ucrainei, după eșecul ofensivei de vară pe care a lansat-o anul trecut.

Comandantul adjunct al uneia dintre brigăzile ucrainene, locotenent-colonelul Artem (NYT nu îi dezvăluie numele de familie) le-a declarat reporterilor americani că doar un cerc restrâns de comandanți știau despre planurile ofensivei.

Ofițerilor superiori li s-a spus despre invazia iminentă cu doar trei zile înainte de începerea acesteia, iar militarii de rând au aflat despre atac cu doar o zi înainte de declanșarea acestuia.

În cadrul pregătirilor, vehiculele blindate au fost ascunse în păduri, mișcările trupelor au fost mascate ca exerciții și instruire, iar soldații au fost nevoiți să petreacă noaptea în case părăsite din satele de graniță.

După succesele înregistrate pe front în a doua parte a lui 2022, liderii de la Kiev nu au făcut niciun secret din faptul că pregătesc o ofensivă majoră care să elibereze teritoriul țării de forțele invadatoare. Secretă a fost ținută doar direcția ofensivei, însă rapid a devenit evident că grosul eforturilor se îndreaptă spre sudul țării. Ofensiva de vară a Kievului a fost declanșată astfel în cea mai evidentă direcție, anticipată și de comandamentul de la Moscova.

INTERVIURILE HotNews.ro