Sari direct la conținut

Nivelul Mării Caspice a scăzut „catastrofal”. Președintele Azerbaidjanului a cerut ajutorul lui Putin

HotNews.ro
Nivelul Mării Caspice a scăzut „catastrofal”. Președintele Azerbaidjanului a cerut ajutorul lui Putin
Ilham Aliev și Vladimir Putin Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele azer Ilham Aliev a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin despre îngrijorarea produsă despre ceea ce Aliev a numit o scădere „catastrofală” a nivelului Mării Caspice, informează Reuters. Cei doi au convenit să analizeze împreună situația.

Marea Caspică, cea mai mare întindere de apă din interiorul unui continent, se întinde între Azerbaidjan și Kazahstan, cu Rusia la limita nordică și Iran și Turkmenistan la sud.

Nivelul apei din Marea Caspică, ce a fluctuat mult în ultimul secol, se află în scădere de la mijlocul anilor ’90, potrivit unor studii științifice.

„De la fereastra camerei în care am negociat i-am arătat lui Vladimir Valdimirovici stâncile care erau sub apă cu numai doi ani în urmă. Astăzi se află cu un metru la suprafață”, a spus Aliev în timpul unei declarații comune de presă a celor doi președinți, susținută la Baku. Putin nu a făcut niciun comentariu privind această situație.

Aliev a precizat că el și Putin au convenit să analizeze situația despre care a spus că devine un dezastru ecologic.

Nazim Mahmudov, șeful Serviciului Național Hidrometeorologic din Azerbaidjan, a afirmat că nivelul apei a fost afectat de evaporarea în creștere din cauza schimbărilor climatice, precum și de devierea apelor fluviului Volga pentru irigații.

El a spus că nivelul Mării Caspice a afectat mediul și sectoare ale economiei, precum exploatarea gazelor și petrolului din mare.

Baku va găzdui o conferință ONU privind schimbările climatice în luna noiembrie.

VIDEO Un „vulcan noroios” a provocat o mega-explozie în Marea Caspică

INTERVIURILE HotNews.ro