Sari direct la conținut

Noi acuzații la adresa patronilor stației GPL din Crevedia / O parte din victime cer daune de peste 26,4 milioane de euro

HotNews.ro
Ionut Doldurea, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ionut Doldurea, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorii au decis extinderea urmăririi penale în cazul celor doi patroni ai stației GPL din Crevedia – Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, și Cosmin Stângă – unde în 26 august s-au produse exploziile soldate cu șase morți și peste 50 de răniți. De asemenea, Parchetul General cere prelungirea arestării preventive.

Patronii stației GPL sunt cercetați pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, iar Parchetul General a anunțat joi că a extins urmărirea penală în cazul acestora și pentru infracțiunile de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, în condițiile în care aveau „îndatorirea de a lua aceste măsuri, creându-se un pericol iminent de producere a unui accident de muncă”.

O parte din victime cer daune de peste 26,4 milioane de euro

De asemenea, procurorul de caz a cerut joi Judecătoriei Sectorului 5 București prelungirea măsurii arestării preventive a celor doi pentru încă 30 de zile – din 5 noiembrie până în 4 decembrie, inclusiv.

  • „În referatul cu propunere de prelungire a măsurii arestării preventive, s-a reținut că prelungirea măsurii arestării preventive se impune prin raportare atât la modalitatea concretă de săvârşire a faptei (inculpații, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puțin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autoritățile publice cu atribuții de supraveghere și control în materie și abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfășurarea acestei activități), cât și la consecințele efectiv produse (6 persoane decedate, 55 persoane care prezintă leziuni corporale, 7 case distruse total, 82 distruse parțial, alte distrugeri materiale semnificative-autospeciale ale echipelor de intervenție, echipamente de intervenție, bunuri materiale ale cetățenilor pe o rază de aprox. 1.5 km)”, arată Parchetul General.

Conform sursei citate, până în acest moment au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 158 de persoane. Dintre acestea, 132 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză, cerând despăgubiri de 26.463.543 de euro și de 615.535 de lei.

Totodată, au fost audiate în calitate de martor 27 de persoane, majoritatea fiind angajați ai firmei.

Afacerile de milioane ale familiei Doldurea

Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli. Stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Sub nasul autorităților se derulau operațiuni care puteau oricând să se transforme într-o tragedie.

Stația GPL este a firmei FLAGAS SRL, care în ultimii 5 ani a avut contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile comunelor conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman).

Firma îi aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea, a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, iar în 30 septembrie 2020 anunțase autoritățile că închide punctul de lucru.

Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.

Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar ancheta Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze.

Un alt dosar penal a fost deschis de Parchetul Militar și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc cele două explozii urmate de incendii.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro