Sari direct la conținut

Noi avertizări meteo de vreme extremă: furtuni și caniculă. Harta zonelor vizate

HotNews.ro
Meteorologii au emis noi avertizări pentru mai multe județe din România, care vor fi duminică sub avertizare cod galben de furtuni și vijelii. La începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice.
Nori, fulger si furtuna, Foto: Danny Raustadt, Dreamstime.com
Nori, fulger si furtuna, Foto: Danny Raustadt, Dreamstime.com

Potrivit ANM, de duminică, 23 iunie, ora 14, până luni, 24 iunie, ora 8, este valabil un cod galben de instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), grindină, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40…50 l/mp, au informat meteorologii.


Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în Crișana, precum și în vestul Olteniei și al Maramureșului, conform ANM.

Caniculă în sudul României

Pentru luni, 24 iunie, ANM a emis un cod galben de caniculă. Valul de căldură va persista în Banat, în nord-vestul și nordul Olteniei, în nordul Munteniei, precum și în zona continentală a Dobrogei, disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități, și izolat va fi caniculă.

Temperaturile maxime, în continuare cu mult mai mari decât cele normale perioadei vor fi cuprinse în general între 33 și 35 de grade.

Un cod portocaliu de caniculă este valabil, luni, 24 iunie, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime, deși ușor mai scăzute față de cele înregistrate în zilele anterioare, vor fi în continuare deosebit de ridicate.

Disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură- umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă.

Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală).

Cum va fi vremea în București

Duminică, 23 iunie, în Capitală, valul de căldură va fi intens și persistent, va fi în continuare caniculă și disconfort termic accentuat, iar indice temperatură umezeală (ITU) va depăși 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.

Luni, 24 iunie, valul de căldură va persista, disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare seara și la începutul nopții, când vor fi posibile ploi de scurtă durată. Vântul va sufla în general moderat.

Temperatura maximă, mai scăzută decât în ziua anterioară, va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 20 de grade

INTERVIURILE HotNews.ro