Sari direct la conținut

Noi avertizări de caniculă în jumătate din țară. Maxime de 40 de grade, nopți tropicale și disconfort termic ridicat

HotNews.ro
Noi avertizări de caniculă în jumătate din țară. Maxime de 40 de grade, nopți tropicale și disconfort termic ridicat
Grafică: Ion Mateș / Hotnews. Surse imagini: Shutterstock

Valul de căldură extremă se extinde marți și miercuri, potrivit meteorologilor. Canicula se va intensifica în zonele vizate luni de o avertizare cod galben iar temperaturile vor ajunge până la 40 de grade, în timp ce în alte județe vor fi cuprinse de arșiță.

Cum va fi vremea marți

Marți, 13 august, va fi în vigoare un cod galben de caniculă în Crișana, sud-vestul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, Carpații Meridionali și Occidentali, iar disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 35…38 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade și vor caracteriza o noapte tropicală, a anunțat ANM.

Un cod portaliu va viza zone din Banat, Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei, unde canicula se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, astfel că maximele, în marea lor majoritate vor fi de 39…40 de grade.

Minimele vor fi de 21…22 de grade, izolat de până la 24 de grade în sudul Banatului și vor caracteriza o noapte tropicală.

Cum va fi vremea miercuri

Miercuri, căldură se domolește, potrivit ANM, care a emis avertizări în acest sens.

Cod Galben: Miercuri, 14 august, în Crișana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, și local în vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade și vor caracteriza o noapte tropicală.

Canicula va persista și în zilele următoare în vest, local în sud și pe arii restrânse în centru, unde și disconfortul termic va fi ridicat.

Cod portocaliu: În Banat, sudul și sud-vestul Olteniei, precum și în sud-vestul Munteniei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi în general de 38…39 de grade. Minimele vor fi de 21…22 de grade, izolat de până la 24 de grade în sudul Banatului și vor caracteriza o noapte tropicală.

INTERVIURILE HotNews.ro