Sari direct la conținut

Noi declarații făcute de Netanyahu privind Fâșia Gaza determină Statele Unite să îi ceară explicații

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia Images
Benjamin Netanyahu, Foto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia Images

Statele Unite au cerut clarificări cu privire la declarațiile făcute sâmbătă seară de premierul Benjamin Netanyahu potrivit cărora Israelul va deţine responsabilitatea securităţii în Fâşia Gaza, pentru o perioadă nedeterminată, după ce se va încehia războiul împotriva grupării teroriste Hamas, scrie The Times of Israel.

Solicitarea de clarificări a fost anunţată pentru prima dată de postul public de televiziune Kan, iar un oficial american a confirmat informaţia pentru The Times of Israel, scrie News.ro.

Într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă seara şi transmisă în direct la televiziune, Netanyahu a spus că Israelul se opune revenirii Autorităţii Palestiniene în Gaza după război – deşi se pare că acesta este un obiectiv urmărit de Washington.

„Nu poate exista o autoritate condusă de cineva care la mai bine de 30 de zile de la masacru încă nu l-a condamnat”

Premierul israelian a spus că vrea „altceva” decât Autoritatea Palestiniană, prezidată în prezent de Mahmoud Abbas, pentru a conduce Fâşia Gaza după războiul pe care îl duce acolo pentru a „eradica” Hamas.

  • „Nu poate exista o autoritate condusă de cineva care, la mai bine de 30 de zile de la masacru (din 7 octombrie), încă nu l-a condamnat (…)
  • Va fi nevoie de altceva acolo. Dar, în orice caz, securitatea va trebui să fie sub controlul nostru.
  • Avem nevoie de un control total asupra securităţii, cu posibilitatea de a intra ori de câte ori dorim pentru a alunga orice terorist care ar putea să reapară. Nu va exista nicio autoritate civilă care să îşi înveţe copiii să urască Israelul, să urască israelienii.(…)
  • A doua zi ce Gaza va fi demilitarizată, nu va mai exista nicio ameninţare pentru Israel dinspre Gaza. Masacrul din 7 octombrie a dovedit odată pentru totdeauna că orice loc care nu se află sub controlul securităţii israeliene va cunoaşte o revenire a terorii. Acest lucru a fost confirmat în Cisiordania”, a declarat Benyamin Netanyahu.

„Trebuie să fie altceva acolo”

Ideea că Israelul se va opune revenirii Autorităţii Palestiniene în Gaza după război este o poziţie care contrazice direct politica SUA, secretarul de stat Antony Blinken declarând că Gaza trebuie să aibă „o guvernare palestiniană, Gaza unificată cu Cisiordania sub Autoritatea Palestiniană”.

Răspunzând la o întrebare pe această temă, Netanyahu a spus: „Trebuie să fie altceva acolo. Dar, în orice caz, trebuie să avem un control de securitate. Insist asupra acestui lucru. S-ar putea să existe presiuni pe această temă. Nu intenţionez să cedez”.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro