Sari direct la conținut

Noi detalii despre atacul cibernetic asupra Primăriei Sectorului 5 căreia hackerii i-au cerut 5 milioane de dolari răscumpărare

HotNews.ro
Cristian Popescu Piedone, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Cristian Popescu Piedone, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Atacatorii cibernetici nu au putut sustrage date din sistemele informatice compromise ale Primăriei Sectorului 5, întrucât acestea erau protejate, în prezent lucrându-se la repunerea în funcţiune a serverelor, a anunţat, duminică, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, un atac cibernetic de tip ransomware a avut loc asupra sistemelor de comunicaţii ale Primăriei Sectorului 5, atacatorii solicitând suma de 5 milioane de dolari pentru a oferi codurile de decriptare a sistemelor compromise.

„În noaptea de 25 – 26.10.2024, s-au observat disfuncţionalităţi în sistemele de comunicaţii ale Primăriei Sectorului 5. La intervenţia firmei care asigura mentenanţa acestor sisteme, specialiştii au constat că era vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware. Atacatorii au solicitat suma de 5 milioane de dolari pentru a oferi codurile de decriptare a sistemelor compromise. Primarul sectorului 5 a anunţat public că nu va oferi niciun ban atacatorilor şi că nu va ceda în faţa acestor atacuri”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Din primele investigaţii, a rezultat că atacatorii nu au putut sustrage date din sistemele informatice compromise, întrucât acestea erau protejate împotriva exfiltrării.

În prezent, se lucrează la repunerea în funcţiune a infrastructurii informatice.

„Specialiştii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică sunt în legătură cu specialiştii din cadrul Primăriei Sectorului 5 pentru remedierea situaţiei”, se mai spune în comunicat.

Sâmbătă, reprezentanţii primăriei au informat că s-a produs un atac cibernetic asupra serverelor.

„În această dimineaţă, angajaţii Primăriei Sectorului 5 au semnalat faptul că centrala telefonică a instituţiei nu funcţionează. A fost sesizată societatea care se ocupă de mentenanţă pentru a remedia problema şi s-a constatat că serverele Primăriei Sectorului 5 au fost atacate cibernetic. Pe ecranul serverelor apare şi un mesaj din partea atacatorilor, care cer răscumpărare 5 milioane de dolari. (…) Menţionăm că au fost atacate doar serverele sediului Primăriei Sectorului 5 din Fabrica de Chibrituri, nu şi cele ale altor direcţii care îşi derulează activitatea în alte sedii”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 5.

Reprezentanţii primăriei au luat legătura cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, dar şi cu oficialii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică pentru a urma toţi paşii necesari remedierii acestei situaţii.

Edilul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a afirmat că nu va plăti suma cerută de teroriştii cibernetici.

„Nu voi ceda în faţa unor astfel de atacuri şi nu voi plăti suma cerută de teroriştii cibernetici. Vreau să-i mulţumesc ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, şi reprezentanţilor DNSC pentru că au intervenit prompt. În perioada următoare, după remedierea situaţiei, vom implementa noi măsuri de securitate cibernetică pentru a ne asigura că astfel de situaţii nu se vor mai repeta”, a transmis sâmbătă Piedone.

INTERVIURILE HotNews.ro