Sari direct la conținut

Noi proteste la Istanbul după condamnarea la închisoare a primarului Ekrem Imamoglu, marele rival al lui Erdogan

HotNews.ro
Protest la Istanbul, Foto: Safak Hacaloglu / Zuma Press / Profimedia Images
Protest la Istanbul, Foto: Safak Hacaloglu / Zuma Press / Profimedia Images

Mii de turci au ieșit din nou joi pe străzile din Istanbul pentru a protesta față de condamnarea la închisoare a primarului și interzicerea drepturilor politice ale primarului Ekrem Imamoglu, considerat cel mai mare rival politic al președintelui Recep Erdogan, relatează Reuters.

O instanță turcă l-a condamnat miercuri la doi ani și jumătate de închisoare pe Imamoglu, un rival popular al lui Erdogan, și i-a interzis să candideze pentru o funcție publică însă decizia nu este definitivă, putând fi atacată în apel.

Avocații lui Imamoglu au anunțat deja că vor ataca decizia.

Verdictul a atras critici ample atât în Turcia, cât și din partea cancelariilor occidentale, care acuză o nouă încălcare a valorilor democratice de către regimul lui Erdogan înaintea alegerilor prezidențiale ce urmează să aibă loc anul viitor.

Pe măsură ce din difuzoare era transmisă muzică patriotică, mulțimea de protestatari flutura steagul Turciei în fața primăriei din Istanbul, un oraș cu o populație de 16 milioane de locuitori.

Un baner uriaș cu portretul lui Mustafa Kemal „Ataturk”, considerat fondatorul Turciei moderne, a fost atârnat de clădirea primăriei.

„Drepturi, lege, dreptate… O să vină o zi când AKP este tras la răspundere”, a scandat mulțimea în timp ce protestatarii se adunau, o referință la partidul de guvernământ AKP al lui Erdogan.

„Guvernul se teme și exact acesta este motivul pentru care există un asemenea verdict. Nimeni nu poate opri această națiune”, a declarat pentru jurnaliștii Reuters de la fața locului Filiz Kumbasar, în vârstă de 56 de ani, care a relatat că a venit la protest dintr-o localitate aflată la 200 de kilometri de Istanbul.

Primarul Istanbulului acuză o pedeapsă ilegală

Imamoglu a fost condamnat pentru insultarea unor oficiali publici într-un discurs pe care l-a ținut când a câștigat alegerile pentru primăria Istanbulului în urmă cu trei ani, criticii afirmând că decizia instanței impune voința politică a lui Erdogan.

Imamoglu a declarat că decizia îi pedepsește succesul.

„Niciun succes nu trece nepedepsit câteodată în țara noastră”, a declarat el după pronunțarea verdictului. „Văd asta drept o pedeapsă fără valoare și ilegală impusă asupra mea drept răsplată pentru succesul meu”, a subliniat politicianul.

În Turcia urmează să aibă loc atât alegeri prezidențiale, cât și parlamentare, în luna iunie a anului viitor, analiștii considerând că acestea ar putea reprezenta cea mai mare amenințare politică pentru Erdogan după două decenii la putere, turcii confruntându-se cu o creștere explozivă a costului de trai și prăbușirea monedei naționale.

Problemele economice au șubrezit regimul lui Recep Erdogan

Coaliția de opoziție formată din 6 partide care s-au aliat împotriva lui Erdogan, condusă de Partidul Popular Republican al lui Imamoglu, nu și-a desemnat încă un candidat prezidențial, însă primarul Istanbulului este văzut drept principal favorit.

Ultimele sondaje de opinie sugerează că acesta l-ar înfrânge pe Recep Erdogan la urnele de vot.

Imamoglu a fost judecat din cauza unui discurs în care a afirmat că oficialii care au anulat votul scrutinului inițial al alegerilor din 2019 pentru primăria Istanbulului, în care a obținut o victorie la limită împotriva candidatului partidului AKP, au fost „neghiobi”.

Imamoglu a declarat că a folosit expresia după ce ministrul de Interne Suleyman Soylu a folosit-o primul la adresa sa.

După anularea primului scrutin Imamoglu a câștigat confortabil a doua rundă de alegeri, punând capăt la 25 de ani de dominație a AKP și formațiunilor islamiste care l-au precedat în cel mai mare oraș al Turciei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro