Noile apariții martie-mai la Humanitas, târguri de carte cu public, conferințe, sprijin pentru Ucraina
,,O pană nu cântărește cât un tanc.“ Dar oare cuvintele scrise de ea nu l-ar putea opri?
Se împlinesc, zilele acestea chiar, doi ani de când suntem cu toții în starea de alertă și veghe interioară la care ne-a obligat pandemia. Se adaugă, mai lungi și mai grele fiecare, zilele războiului din Ucraina. Atunci, ca și acum, primul și cel mai bun răspuns la întrebarea „Ce e de făcut?“ a fost să arătăm, fiecare în jurul și după puterile lui, că ne pasă. Să fim solidari, să ajutăm. Ce facem mai departe?
În nenorocirea prin care trecem trebuie să luptăm cu armele noastre. Avem șansa de a putea să ne exprimăm. Rolul nostru este de a depune mărturie, de a denunța, dacă e cazul, chiar dacă avem adeseori impresia că nu e de nici un folos. Ce-i drept, o pană nu cântărește cât un tanc… (Thierry Wolton către Gabriel Liiceanu, martie 2022)
Cuvintele sunt parte din forța noastră comună pentru că datorită lor e posibilă coerența morală interioară și rezistența în fața minciunii, manipulării, pe scurt, a răului. Ca editură, noi suntem în slujba cuvintelor, a cărților, a celor care le scriu și a celor care le citesc. Rostul nostru e și acela de a ajuta adevărul să treacă de barajul de știri false, propagandă și stereotipuri.
Mulți dintre autorii noștri din Franța, Marea Britanie, Germania, Elveția, Statele Unite, istorici, jurnaliști, scriitori, au acceptat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor români în ultima săptămână. Ați putut citi interviuri cu Mark Galeotti,Oliver Jens Schmitt,Benjamin Bidder,Françoise Thom,Thierry Wolton, Vladimir Solonari sau Edward Lucas. Autoarele ruse Ludmila Ulițkaia și Guzel Iahina au condamnat chiar de la început atacul asupra Ucrainei.
Presiunea publică trebuie să continue, așadar editura va căuta să intermedieze mai departe, pentru publicul din România, și alte interviuri și luări de poziție ale unor voci relevante.
–
Câteva TÂRGURI DE CARTE ȘI CONFERINȚE CU PUBLIC sunt acum în pregătire.
Asociația Editorilor din România a transmis deja datele de desfășurare ale primului dintre aceste târguri, Salonul de Carte Bookfest Timișoara (31 martie – 3 aprilie), iar la început de iunie așteptăm și un Bookfest București cu public.
Conferințele „Despre lumea în care trăim“ revin anul acesta pe scena Ateneului și vor avea loc în perioada 21–24 mai. Mark Galeotti și Stefano Bottoni,cei doi conferențiari și autori care au studiat istoria și geopolitica Rusiei și relațiile interetnice din blocul sovietic, se vor opri și asupra războiului pe care Federația Rusă îl duce acum în Ucraina, prezentând două perspective pe care e esențial să le integrăm. Alte patru conferințe vor fi susținute de Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Gaia Vince și Alexandru Babeș. Găsiți mai multe informații despre temele abordate și partenerii de dialog pe site-ul lumeaincaretraim.ro, iar biletele vor fi disponibile începând din 14 martie.
Despre ce subiecte scriu AUTORII ROMÂNI acum și în următoarele luni? Începem cu o apariție care a trezit deja mult entuziasm: Singur: Viața lui Mihail Sebastian. Așa cum ne-a obișnuit Tatiana Niculescu în toată seria de portrete interbelice, această reconstituire a vieții lui Mihail Sebastian împletește cu măiestrie contextul istoric și intelectual al vremii cu scrierile, lecturile, romanele, piesele de teatru și Jurnalul lui. Cartea este din 7 martie în librării.
O nouă ediție, foarte așteptată, a romanului Cu inima smulsă din piept a fost publicată recent. Iar privirea atentă a lui Radu Paraschivescu și interesul amuzat pentru degringolada de la televizor vor fi de găsit și de citit în volumul Noi suntem români (nimeni nu-i perfect), care va ajunge în librării la finalul lunii martie.
Radu Oltean, ale cărui ilustrații sunt de fiecare dată spectaculoase exemple de reconstituire istorică scrupuloasă, revine în portofoliul Humanitas cu un volum despre Tudor Vladimirescu, scris în colaborare cu Emanuel Bădescu.
Emilia Șercan analizează evenimentele care au deschis discuția despre plagiatele la nivel înalt, un subiect la care se adaugă noi și noi exemple de 10 ani deja, să nu uităm, în volumul „Cazul Ponta“: Reconstituirea celui mai infam plagiat din istoria României.
Călătorie în jurul omului este o prezență constantă în topurile de vânzări din ultimele luni, ceea ce ne face să credem că v-a atras curiozitatea bine exersată a lui Alexandru Stermin. Noul lui volum, Căzuți din junglă: Poveștile unui explorator, este în pregătire.
Cărți care vor fi publicate în colecția 821.135.1 – Scriitori români contemporani: Cazul scriitorului dispărut de Andrei Manolescu, Instabil de Ruxandra Burcescu, Domnișoarele lui Fontaine de Cătălin Mihuleac.
–
În colecția ISTORIE,vor apărea două titluri ale unuia dintre cei mai importanți experți în istoria militară a Antichității, Barry Strauss. Vom afla ce spun sursele scrise istorice și descoperirile arheologice despre două evenimente pe care arta, literatura și cinematografia le-au transformat în adevărate simboluri, Războiul lui Spartacus și Războiul Troian. O analiză mai largă a Antichității oferă alte două volume aflate în pregătire: Civilizația romană de Pierre Grimal și Geneza Antichității târzii de Peter Brown.
În continuarea seriei de analize concentrate asupra unor țări sau regiuni care au făcut parte în ultimii ani din categoria Istorie contemporană, vom publica în această primăvară volumul Valul negru: Arabia Saudită, Iranul și rivalitatea de patru decenii care a destrămat cultura, religia și memoria colectivă din Orientul Mijlociu de Kim Ghattas.
Un alt tip de evocare istorică veți găsi și în volumul 999: Povestea extraordinară a primelor femei de la Auschwitz de Heather Dune Macadam, în pregătire în colecția MEMORII/JURNALE.
Nivelul global de libertate măsurat de Freedom House este în continuă scădere de 16 ani, ca urmare a preluării puterii de regimuri iliberale și a unor poziții duse la extrem atât ale dreptei, cât și ale stângii politice, chiar și în țări care păreau protejate de astfel de deviaționisme. Francis Fukuyama avertizează într-un editorial recent din Financial Times că iliberalismul și revizionismele pe care le antrenează nu vor lua sfârșit, nici măcar după o posibilă înfrângere a lui Putin, principala forță a acestui curent. „Dar lumea va fi învățat care este adevărata valoare a ordinii mondiale liberale, care nu poate supraviețui dacă oamenii nu vor lupta pentru ea și nu se vor sprijini unii pe alții.“ Un nou volum de Francis Fukuyama, Identitatea: Nevoia de demnitate și politica resentimentului, este în pregătire în colecția ESEU.
–
În cei doi ani de pandemie am crescut ritmul de publicare al cărților din colecția ȘTIINȚĂ.A fost o reacție la nevoia de a face mai accesibile informații recente și verificate și de a înțelege mai bine ce înseamnă pentru diversele ramuri ale cercetării aplicarea metodei științifice. Reiese clar din aceste cărți că nu este un proces liniar și că efortul de a acumula cunoaștere își are eroii lui, extraordinar de îndrăzneți, dar și de umani. Unul dintre ei este Stephen Hawking, iar o nouă carte ne arată ce a însemnat pentru știința din ultimele decenii: Stephen Hawking: O viață dedicată științeide Michael White și John Gribbin.
Am aflat de la laureatul Premiului Nobel Paul Nurse care sunt cele cinci mari idei ale biologiei, iar neurobiologul și psihiatrul Pier Vincenzo Piazza a făcut legătura, în volumul Homo biologicus: Cum explică biologia natura umană, între ultimii 30 de ani de cercetare și felul în care esența umanității noastre poate fi găsită în mecanismele biologice ale minții, de o complexitate care ne-a scăpat înainte. Tot despre noi și procesele evoluției noastre va fi vorba și în volumele Povestea strămoșilor noștri: Pelerinaj la începuturile vieții de Richard Dawkins și Yan Wong sau Zorii limbajului de Sverker Johansson. Trăsături specifice nouă sau formelor noastre de organizare socială sunt urmărite în volumele Geografia timpului: De ce timpul nu se măsoară la fel în toate culturile de Robert Levine și De ce? Ce ne stârnește curiozitatea? de Mario Livio.
Nu puteam uita de noutățile legate de fizică și de marile idei care au venit din acest domeniu în ultimul secol și care au pătruns până în camerele în care se scriu scenariile filmelor Sci-Fi: Ce ne spune fizica despre lume de Jim Al-Khalili,Știința din filmul „Interstellar“ de Kip Thorne, Magicienii: Minți geniale și miracolul central al științei de Marcus Chow.
–
EVENIMENTE EDITORIALE: sunt în pregătire volumul doi din Opera integrală de Platon, precum și al doilea volum din Eseurile lui Montaigne și o ediție în două volume din Al doilea sex de Simone de Beauvoir.
–
SPRIJIN PENTRU UCRAINA: În librăriile Humanitas veți găsi în curând materiale cu informații despre donații, ajutoare, adrese și site-uri utile, iar pe site-ul libhumanitas.ro pregătim campanii dedicate strângerii de fonduri. Librăria noastră mobilă, Cartea pe roți, e la dispoziția centrelor unde există copii pentru care e nevoie de rechizite, de cărți de colorat și de activități.
Humanitas Junior va publica în curând o carte dedicată strângerii de fonduri pentru Ucraina, ca parte dintr-un proiect internațional inițiat de prestigioasa editură italiană Einaudi Ragazzi. Este vorba despre Luna de deasupra Kievului (La luna di Kiev) de Gianni Rodari.