Sari direct la conținut

Nokian Tyres primește un ajutor de Stat de aproape jumătate de miliard de lei pentru fabrica de la Oradea sub formă de grant

HotNews.ro
Nokian Tyres primește un ajutor de Stat de aproape jumătate de miliard de lei pentru fabrica de la Oradea sub formă de grant
Anvelopa Nokian Tyres (foto Shutterstock)

Nokian Tyres primește un ajutor de stat regional ad-hoc sub formă de grant în valoare de 495,2 milioane lei, informează Ministerul Finanțelor, care a pregătit un proiect de Hotărâre în acest sens.

Ajutorul de stat se plătește până la 31 decembrie 2027, după efectuarea parțială sau totală a cheltuielilor eligibile de către companie. Termenul de depunere pentru ultima cerere de plată este 1 septembrie 2027.

„Ajutorul de stat regional ad-hoc a fost notificat Comisiei Europene în data de 21 Februarie 2024. În baza notificării transmise de Ministerul Finanțelor, Comisia Europeană a emis decizia de autorizare a ajutorului de stat regional ad-hoc C (2024) 5876 final din 13.08.2024”, spune instituția.

Investiția Nokian Tyres în România, în valoare estimată de 3,116 miliarde lei, presupune construirea unei facilități de producție și dotarea acesteia cu echipamente pentru producția de anvelope în Oradea, județul Bihor.

Investiția propusă conduce la crearea directă a 553 noi locuri de muncă, din care cca. 15% (84 locuri de muncă) vor necesita studii superioare/nivel înalt de calificare sau experiență, în special pentru posturile de manageri, lideri de echipă, ingineri, inspectori de calitate, tehnicieni etc.

“Valoarea cheltuielilor eligibile este estimată la 3.041.692.216 lei. Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de cheltuielile aferente realizării de construcții, respectiv achiziţionării, după caz, de instalații, utilaje și echipamente”, spune Ministerul Finanțelor.

Nokian Tyres PLC a înființat o entitate juridică subsidiară în Romănia, denumită Nokian Tyres Europe Operations SRL, al cărei acționar unic va fi compania finlandeză.

Ca urmare a notificării de către autoritățile române a Hărții ajutoarelor regionale aplicabile de la 1 ianuarie 2022 până la 31 decembrie 2027 („Harta regională”), prin Decizia nr. C (2021) 9750 final, Comisia Europeană a aprobat Harta ajutoarelor regionale pentru România. Județul Bihor este

inclus în categoria NUTS 2 (regiuni de bază pentru aplicarea politicilor regionale) și este clasificat ca zonă asistată tip „a” (RO11 Zona Nord – Vest a României).

Regiunile NUTS 2 (cum este județul Bihor) care au un PIB pe cap de locuitor sub sau egal cu 75% din media UE-27 sunt considerate zone în care nivelul de trai este anormal de scăzut sau în care există un grad de ocupare a forţei de muncă extrem de scăzut (în conformitate cu art. 107 (3) litera (a) din TFUE). Mai exact, PIB-ul pe cap de locuitor pentru regiunea Nord-Vest a României este mult sub pragul de 75%, respectiv 58,33% pe Harta Regională, astfel încât aceasta se poate considera o zonă cu un grad redus de dezvoltare în care se poate prezuma eșecul pieței.

Vezi și: Nokian Tyres deschide oficial joi fabrica de anvelope de la Oradea, după o investiție de 650 milioane euro

INTERVIURILE HotNews.ro