Sari direct la conținut

Norvegia: Ministrul Învățământului superior demisionează după ce a fost acuzat de plagiat

HotNews.ro
Plagiat, Foto: freepik.com
Plagiat, Foto: freepik.com

Acuzat că a copiat lucrările altor studenți, inclusiv greșeli, în teza sa de masterat, ministrul norvegian al învățământului superior și-a prezentat vineri demisia, potrivit AFP

„Am făcut o mare greșeală”, a declarat Sandra Borch în cadrul unei conferințe de presă de urgență. „Am folosit texte din alte lucrări fără să citez sursele, îmi pare rău”, a recunoscut ea.

Anterior, presa norvegiană a relatat asemănări tulburătoare între lucrările depuse de Sandra Borch în 2014, când era studentă, și alte texte, în special lucrările altor doi studenți, fără a le cita sau a face referire la ele.

În extrasele publicate pe X (fostul Twitter) de către un student care a dezvăluit povestea, se pare, printre altele, că Sandra Borch a preluat cuvânt cu cuvânt un întreg pasaj dintr-o disertație, inclusiv mai multe greșeli de scriere.

Cazul este cu atât mai jenant cu cât, săptămâna trecută, ministerul ei a decis să ducă la Curtea Supremă cazul unei studente care a fost achitată în apel de acuzațiile de autoplagiat pentru că a refolosit extrase dintr-unul din propriile texte.

Sandra Borch, membră a partidului centrist, care apără în principal interesele lumii rurale, a fost numită anul trecut ministru al învățământului superior, după ce a deținut portofoliul Agriculturii între 2021 și 2023 în guvernul de centru-stânga.

Teza sa de doctorat în drept, susținută în urmă cu zece ani la Universitatea din Tromsø, se referea la reglementările privind siguranța în industria petrolieră.

Demisia sa urmează demisiilor altor câtorva membri ai aceluiași guvern în ultimele luni, în general din cauza unor conflicte de interese.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro