Sari direct la conținut

Nouă demisie la nivel înalt în Finlanda? Lidera extremei drepte şi numărul doi în guvern, acuzată de afirmaţii rasiste

HotNews.ro
Riikka Purra, Foto: Antti Aimo-Koivisto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Riikka Purra, Foto: Antti Aimo-Koivisto / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Lidera extremei drepte şi numărul doi în guvernul din Finlanda, Riikka Purra, face obiectul unei presiuni în creştere pentru nişte comentarii mai vechi cu caracter rasist pe bloguri a căror autoare este suspectată că ar fi, informează marţi agențiile France-Presse și Agerpres.

Aceste acuzaţii survin la două săptămâni după demisia unuia dintre colegii săi miniştri, şi el membru al Partidului Finlandezilor, pentru afirmaţii pro-naziste, care au parazitat începuturile guvernului condus de prim-ministrul de dreapta Petteri Orpo.

Riikka Purra, lidera formaţiunii naţionaliste anti-imigraţie Partidul Finlandezilor membră a coaliţiei la putere, este acuzată că folosise numeroase formule cu caracter rasial, violente sau anti-musulmane în comentarii postate în 2008 pe blogul unui alt politician de extremă dreapta, Jussi Halla-aho, deja condamnat pentru incitare la ură rasială.

Parlamentara de 45 de ani nu a recunoscut oficial că este utilizatoarea „riikka”, însă a afirmat că nu are intenţia să „denunţe sau să se scuze (pentru) ceea ce eu aş fi putut spune în urmă cu ani sau decenii”.

„Mă simţeam foarte frustrată şi disperată de unele aspecte ale imigraţiei în Finlanda”, a afirmat ea pe Twitter.

Șeful statului cere „o poziţie clară de toleranţă zero împotriva rasismului”

Afirmaţiile, exhumate de pe reţelele sociale, au suscitat în schimb condamnări în cadrul guvernului finlandez.

„Astfel de scrieri sunt inacceptabile din partea oricui, indiferent din ce partid face parte”, a afirmat Anders Adlercreutz, ministru al afacerilor externe şi membru al micului partid suedofon ce participă la coaliţia guvernamentală.

De la summitul NATO care are loc la Vilnius, preşedintele finlandez Sauli Niinisto a cerut guvernului „să adopte o poziţie clară de toleranţă zero împotriva rasismului”.

Un coleg de partid a demisionat recent pentru afirmaţii pro-naziste

La sfârşitul lui iunie, noul ministru finlandez al economiei Vilhelm Junnila a demisionat în urma valului de indignare provocat de foste afirmaţii ale sale favorabile naziştilor.

Junnila făcuse astfel de declaraţii cel puţin o dată în 2019 la o manifestaţie organizată de grupul de extremă-dreapta Coaliţia Naţionaliştilor, cunoscut pentru legăturile sale cu grupul anti-imigranţi Soldaţii lui Odin.

În timpul recentei campanii legislative, el a făcut de asemenea glume cu privire la numărul candidaţilor, 88, număr utilizat de grupări neonaziste pentru a marca loialitatea lor faţă de Hitler.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro