Sari direct la conținut

Noua senzație a șahului indian l-a învins pe campionul mondial Magnus Carlsen la vârsta de doar 16 ani

HotNews.ro
Rameshbabu Praggnanandhaa (stanga), Foto: Sylvia Lederer / Xinhua News / Profimedia Images
Rameshbabu Praggnanandhaa (stanga), Foto: Sylvia Lederer / Xinhua News / Profimedia Images

Marele maestru de șah Rameshbabu Praggnanandhaa, în vârstă de 16 ani, a fost copleșit de laude marți după o victorie răsunătoare asupra campionului mondial Magnus Carlsen într-un campionat online, relatează AFP și CNN.

Tânărul l-a învins pe Carlsen luni seară la turneul de șah rapid Airthings Masters.

„E timpul să mă culc, nu cred că pot lua cina la 2:30 dimineața”, a spus Rameshbabu Praggnanandhaa după victoria sa în 39 de mutări, jucând negru.

Alți jucători l-au învins în trecut pe Magnus Carlsen, inclusiv indienii Viswanathan Anand și Pentala Harikrishna, dar Rameshbabu Praggnanandhaa este cel mai tânăr de când norvegianul a câștigat Campionatul mondial în 2013.

Adolescentul născut în orașul Chennai din sudul Indiei a devenit în 2016 cel mai tânăr maestru internațional din istorie la vârsta de 10 ani. În 2018 el a devenit al doilea cel mai tânăr mare maestru din istoria șahului, la vârsta de 12 ani, 10 luni și 13 zile.

„Are doar 16 ani și l-a învins pe Magnus Carlsen”

Cvintuplul campion mondial Viswanathan Anand, considerat cel mai mare jucător de șah al Indiei, sau superstarul cricketului Sachin Tendulkar s-a alăturat corului de laude pentru tânărul Praggnanandhaa, considerat de numeroși experți drept un viitor concurent pentru titlul mondial.

„Are doar 16 ani și l-a învins pe Magnus Carlsen, atât de experimentat și premiat și, mai mult, jucând negru, este magie”, a scris Sachin Tendulkar pe Twitter, urându-i „o carieră lungă și de succes în șah”. „Faci India mândră!”, a adăugat el.

Luni, Magnus Carlsen, în vârstă de 31 de ani, a declarat că încă are simptome după ce a contractat recent coronavirusul: „A fost mai bine astăzi, primele două zile m-am simțit destul de bine, dar îmi lipsea energia și mă chinuia să mă concentrez”.

Jucătorul norvegian a câștigat al cincilea titlu consecutiv la șah în decembrie, învingându-l pe rusul Ian Nepomniachtchi, care și-a pierdut cumpătul după un meci epic de opt ore, cel mai lung jucat vreodată într-un Campionat Mondial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro