Sari direct la conținut

Noul guvern din Argentina a trimis factura organizatorilor primului protest după ce Javier Milei a devenit președinte

HotNews.ro
Javier Milei, președintele Argentinei, Foto: Luciano Gonzalez Torres / Xinhua News / Profimedia
Javier Milei, președintele Argentinei, Foto: Luciano Gonzalez Torres / Xinhua News / Profimedia

Organizatorii primei manifestaţii împotriva guvernului preşedintelui Javier Milei, miercuri, la Buenos Aires, vor trebui să acopere costurile legate de mobilizarea forţelor de securitate cu această ocazie, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei argentiniene, scrie AFP.

Costul acestor cheltuieli, care includ mobilizarea a patru forţe de securitate – poliţie federală, poliţie municipală, poliţie aeroportuară şi jandarmerie – a fost estimat la 60 de milioane de pesos, sau aproximativ 73.000 de dolari la cursul de schimb oficial.

Acesta este „factura care va fi transmisă mişcărilor sociale”, care vor fi „chemate să-şi asume responsabilitatea pentru această cheltuială care nu corespunde cetăţenilor”, a adăugat purtătorul de cuvânt Manuel Adorni.

Guvernul anunţase săptămâna trecută că aceste costuri vor fi suportate de organizatori.

La câteva zile după învestirea preşedintelui ultraliberal, mii de persoane au manifestat în centrul capitalei Argentinei la apelul organizaţiilor de stânga.

Denunţând programul de austeritate al guvernului, manifestanţii au fost încadraţi de un important dispozitiv de securitate, criticat de organizatori. „Îmi aminteşte de dictatură”, a comentat Eduardo Belliboni, liderul organizaţiei Polo Obrero.

Dispozitivul a fost supervizat personal de la sediul poliţiei federale de către preşedinte şi ministrul securităţii Patricia Bullrich.

„Forţa folosită va fi minimul necesar, dar proporţională cu rezistenţa”, a declarat ea săptămâna trecută, adăugând: ‘factura pentru acest dispozitiv va fi trimisă organizaţiilor sau persoanelor responsabile. Statul nu va plăti pentru această utilizare a forţei de securitate’.

Argentina, în special capitala Buenos Aires, este scena a sute de manifestaţii cu întreruperea arterelor rutiere în fiecare an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro