Sari direct la conținut

Noul Papă vrea să găzduiască negocieri de pace Rusia-Ucraina, după eșecul discuțiilor din Turcia. „Ne aflăm din nou la punctul de plecare”

HotNews.ro
Noul Papă vrea să găzduiască negocieri de pace Rusia-Ucraina, după eșecul discuțiilor din Turcia. „Ne aflăm din nou la punctul de plecare”
Papa Leon al XIV-lea. Credit foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Papa Leon al XIV-lea vrea să găzduiască la Vatican negocieri de pace între Rusia și Ucraina, după eșecul discuțiilor de vineri, 16 mai, de la Istanbul, care s-au soldat cu puține progrese în afară de un acord pentru un schimb de prizonieri.

Inițiativa vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin nu a participat la discuțiile organizate în Turcia, negocieri pe care chiar el le propusese, potrivit Politico.

„Este o tragedie, pentru că ne-am pus speranța într-un proces poate lent, dar care să ducă la o soluție pașnică a conflictului. Și, în schimb, ne aflăm din nou la punctul de plecare”, a declarat cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului și principalul diplomat al Sfântului Scaun, vineri, în marja unui eveniment organizat la Roma.

Potrivit agenției de presă Ansa, Parolin a confirmat că „Papa intenționează să pună la dispoziție Vaticanul, Sfântul Scaun, pentru o întâlnire directă între cele două părți”.

Papa Leon al XIV-lea, ales în urmă cu o săptămână, a transmis că soluționarea războiului din Ucraina va fi una dintre prioritățile pontificatului său.

Duminică, Suveranul Pontif, a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a menționat „suferința poporului ucrainean, atât de iubit”, în prima sa binecuvântare de duminică, rostită în Piața Sfântul Petru.

Miercuri, în cadrul unei audiențe cu reprezentanți ai Bisericilor Orientale, papa a lansat un apel direct către liderii celor două state aflate în conflict: „Sfântul Scaun este întotdeauna gata să-i aducă față în față pe cei aflați în conflict… Să ne întâlnim, să vorbim, să negociem”, a spus Leon al XIV-lea. „Cei care fac istoria sunt făuritorii păcii.”

În prima sa postare pe platforma X, joi, papa Leon a reluat apelul la încetarea războiului: „Aș dori ca această urare de pace să răsune în inimile voastre, în familiile voastre și între toți oamenii, oriunde s-ar afla, în fiecare națiune și în întreaga lume.”

Predecesorul său, Papa Francisc, a trimis emisari atât în Ucraina, cât și în Rusia și a facilitat reunirea copiilor ucraineni cu familiile lor, precum și schimburi de prizonieri de război. Deși a susținut public cauza Ucrainei, Papa Francisc a sugerat, în primele luni ale conflictului, că extinderea NATO a contribuit la escaladarea acestuia.

Cardinalul Parolin a mai spus că Vaticanul lucrează la posibilitatea unei întâlniri între Papa Leon și vicepreședintele american JD Vance, cu ocazia inaugurării oficiale a pontificatului, programată pentru duminică. Înainte de alegerea sa ca papă, un cont de social media care îi purta numele a criticat în mod repetat administrația Trump – și pe JD Vance în particular – pentru politicile stricte privind imigrația.

Întrebat despre o posibilă întrevedere între papă și Vance, Parolin a declarat: „Nu știu, problema este că sunt foarte multe delegații; timpul este extrem de limitat, așa că se vor întâlni doar dacă va fi posibil. Protocolul se ocupă de asta.”

Kievul și liderii europeni acuză Moscova că a venit cu cereri „inacceptabile” la Istanbul

O sursă din cadrul Administrației prezidențiale ucrainene a declarat pentru The Kyiv Independent că delegația rusă a insistat asupra unei retrageri ucrainene din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, pe care Kremlinul le-a declarat anexate în 2022, dar pe care nu le controlează în întregime.

„Ucraina este pregătită să facă pașii cei mai rapizi posibili pentru o pace reală și este important ca lumea să adopte poziții ferme”, a transmis ulterior Volodimir Zelenski.

„Dacă rușii refuză o încetare completă și necondiționată a focului și a uciderilor, trebuie să existe sancțiuni puternice. Presiunea asupra Rusiei trebuie menținută până când Rusia este gata să pună capăt războiului”, a adăugat președintele ucrainean.

Premierul britanic Keir Starmer a declarat că poziția Rusiei în negocieri rămâne în mod clar inacceptabilă, menționând că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru.

„Tocmai am avut o întâlnire cu președintele Zelenski și apoi un apel telefonic cu președintele Trump pentru a discuta despre evoluțiile negocierilor de astăzi”, a declarat prim-ministrul britanic, citat de Sky News.

„Așadar, ca urmare a acelei întâlniri cu președintele Zelenski și a acelui apel cu președintele Trump, ne aliniem acum îndeaproape răspunsurile și vom continua să facem acest lucru”, a adăugat Starmer.

INTERVIURILE HotNews.ro